Zonnebloempitten zijn een populaire snack. Verkregen uit de kop van de zonnebloemplant, zijn ze goed voor on the go en zijn ze al vele jaren een traditionele snack voor honkbalspelers. Ze kunnen rauw, geroosterd, gepureerd als "boter" of als onderdeel van andere gerechten worden gegeten, waardoor ze veelzijdig zijn, terwijl hun uitgesproken nootachtige smaak een grote aantrekkingskracht heeft. Ken jij de gezondheids- en voedingsvoordelen van zonnebloempitten al? Lees verder om meer te weten te komen over de beste manieren om ze in je dieet op te nemen.
Zonnebloempitten Voeding
Zonnebloempitten zijn voedzaam - wat betekent dat ze veel energie (calorieën) en voedingsstoffen in een klein volume verpakken. Hier zijn enkele van de belangrijke macro- en micronutriënten in 100 g zonnebloempitten (gedroogd, niet geroosterd):
Voedingsstof | Per 100g |
Calorieën | 269 |
Koolhydraten | 9g |
Vezel | 4g |
Totaal vet | 24g |
Verzadigd vet | 2.0g |
Enkelvoudig onverzadigd vet | 8.5g |
Meervoudig onverzadigd vet | 10.6g |
Eiwit | 9.6g |
Thiamine | 0,7 mg |
Foliumzuur | 104 mcg |
Vitamine E | 15.3 mg |
Choline | 25,3 mg |
IJzer | 2,4 mg |
Magnesium | 150 mg |
Fosfor | 304 mg |
Kalium | 297 mg |
Selenium | 24,4 mg |
Zink | 5 mg |
Zonnebloempitten zijn een goede bron van vegetarische eiwitten en hartgezonde meervoudig onverzadigde vetten. Ze bevatten ook B-vitamines en mineralen zoals ijzer en magnesium die de algehele gezondheid ondersteunen.
Zonnebloempitten gezondheidsvoordelen
Zonnebloempitten kunnen een belangrijk deel van je dieet uitmaken om je algemene gezondheids- en fitnessdoelen te ondersteunen. Ze hebben de volgende voordelen:
Ontsteking verminderen:
Verpakt met fytonutriënten (plantaardige stoffen zoals fytosterolen) die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, kunnen zonnebloempitten helpen om ontstekingen te verminderen.(2) Ze zijn ook rijk aan meervoudig onverzadigde vetten, zoals omega-3 vetzuren, die ook ontstekingen kunnen verminderen.(2)
Ondersteuning van de gezondheid van het hart:
Het meervoudig onverzadigde vet (rijk aan oliezuur en linolzuur), vezels en fytosterolen in zonnebloempitten kunnen het goede cholesterol (HDL) in ons bloed en de algehele gezondheid van het hart ondersteunen.(2)
Ondersteuning van het immuunsysteem:
Een portie zonnebloempitten van 100 g bevat meer dan een derde van je dagelijkse behoefte aan zowel zink als selenium, die cruciaal zijn voor het stimuleren van je immuunsysteem.(1) Een gezond immuunsysteem is belangrijk voor het bestrijden van bacteriën en virussen.(2)
Ondersteuning van een gezonde groei en stofwisseling:
Foliumzuur is een belangrijke voedingsstof voor ontwikkeling en belangrijk voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Alle B-vitamines in zonnebloempitten zijn cruciaal voor een gezond metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten om onze prestaties, energie en opname van voedingsstoffen te optimaliseren.(2,3)
Zonnebloempitten Risico's
Hoewel er geen grote risico's zijn bij het consumeren van zonnebloempitten, is het type verwerking en voorbereiding belangrijk om om over na te denken. Omdat ze veel vezels bevatten, moeten alle zaden samen met veel vloeistoffen worden geconsumeerd - probeer je vezelinname niet dramatisch te verhogen in een korte tijd, maar eerder langzaam over een paar weken.
Kies indien mogelijk droge geroosterde of rauwe zaden, vermijd bereidingen met toegevoegde oliën of natrium (zout). Hoewel met chocolade bedekte zonnebloempitten een heerlijke traktatie zijn, zijn de toegevoegde suikers niet goed voor je.
Omdat ze voedzaam zijn, bevatten ze ook veel calorieën in een kleine portie - dus houd rekening met hoeveel je binnenkrijgt in verhouding tot je calorie- of macrodoelen. Hoewel allergieën voor zonnebloempitten zeldzaam zijn (de boter gemaakt van zonnebloempitten is eigenlijk een populaire vervanging voor mensen met een pinda-allergie en die geen pindakaas kunnen eten), moeten ze worden vermeden als je een bepaalde allergie ervoor hebt.(3)
Bericht om mee naar huis te nemen
Handig, voedzaam voedsel zoals zonnebloempitten kunnen op veel manieren in je dieet worden opgenomen. Met voedingsstoffen om je gezondheid te ondersteunen en een goed macroprofiel, zijn droog geroosterde of rauwe zonnebloempitten een geweldige optie om je dieetdoelen te ondersteunen.
Genoten van dit artikel?
LEES DIT OOK:
- Sunflower Seeds nutrition information. Nutrition Data – Self.com. Accessed 8/15/21. https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3076/2
- Nandha, R., Singh, H., Garg, K., & Rani, S. (2014). Therapeutic potential of sunflower seeds: An overview. International Journal of Research and Development in Pharmacy & Life Sciences, 3(3), 967-972.
- Anjum, F. M., Nadeem, M., Khan, M. I., & Hussain, S. (2012). Nutritional and therapeutic potential of sunflower seeds: a review. British Food Journal.
Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.
Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.
Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.
Lees hier meer over de ervaring van Claire.