We duiken vandaag dieper in weer een ander populair dieetonderwerp genaamd fruitarisme, een dieet dat (je raadt het al) veel fruit bevat. Laten we eens kijken naar wat het precies inhoudt, of het ons ten goede komt, of dat het gewoon een nieuwe rage is op de steeds groter wordende lijst van rages...
Wat is fruitarisme?
Er zijn verschillende redenen waarom je een fruitariër kunt zijn. Voor sommige fruitariërs komt de motivatie voort uit een fixatie op een terugkeer naar een verleden dat dateert van vóór de agrarische samenleving, toen mensen jagers & verzamelaars waren. Een andere veel voorkomende motivatie is de wens om waargenomen toxiciteit uit het lichaam te verwijderen. Voor anderen komt de aantrekkingskracht van een fruitarisch dieet voort uit de uitdaging die het beperkende karakter van dit dieet biedt.(1)
Om een fruitariër te zijn, moet minstens de helft van je calorieën uit rauw fruit komen. Gewoonlijk komen de overige 25% tot 50% van de calorieën uit noten, zaden, groenten en volkoren granen. Strikte fruitariërs mogen echter tot 90% fruit eten en slechts 10% noten en zaden.(1) Dit dieet is dan ook zéér beperkend van aard.
Voedingsmiddelen die fruitariërs mogen eten, zijn onder meer:
- Zuur fruit: citrus, veenbessen, ananas
- Subacid fruit: kersen, frambozen, vijgen
- Zoet fruit: druiven, meloenen, bananen
- Vette vruchten: kokosnoten, olijven, avocado's
- Groentevruchten: Paprika's, tomaten, komkommers, squash
- Noten: Hazelnoten, cashewnoten, amandelen, pistachenoten, walnoten
- Zaden: zonnebloem, pompoen
- Drankjes: Kokoswater, verse vruchtensappen en water
Verboden voedingsmiddelen
Een fruitariër eet geen dierlijke eiwitten. Eieren, gevogelte, varkensvlees en rundvlees zijn geen opties voor fruitariërs. Net als dierlijke eiwitten zijn zuivelproducten niet toegestaan in het fruitarische dieet - melk, yoghurt, kaas of andere dierlijke zuivelproducten zijn verboden. Sommige fruitariërs drinken amandel-, cashew- of kokosmelk in plaats van koe- of geitenmelk.
Granen en graanproducten zijn tevens niet toegestaan in het fruitarisch dieet, inclusief gekiemde graanproducten. Je zou denken dat aardappelen op het fruitarische dieet zouden mogen, maar dat is niet het geval, aangezien aardappelen zetmeelrijk zijn. Een echt fruitarisch dieet bevat geen bonen of peulvruchten, inclusief kikkererwten, linzen, erwten, sojabonen en pinda's. Bewerkte voedingsmiddelen zijn niet toegestaan bij het fruitarische dieet. Dit betekent dat je alleen aan de rand van de supermarkt of bij je lokale boerenmarkt winkelt.
Wat de wetenschap zegt
Ondanks de voedzame eigenschappen van fruit, kan het gevaarlijk zijn om ze te eten ten koste van andere voedselgroepen.
Ons lichaam heeft eiwitten en vetten nodig, twee belangrijke macronutriënten waarvan je misschien niet genoeg binnenkrijgt tijdens een fruitarisch dieet. Bovendien loop je door het weglaten van granen het risico op vitamine B-tekorten, kan het beperken van zuivel en groenten je een risico op calciumtekort opleveren, en het weglaten van dierlijke producten kan leiden tot vitamine B12-tekort. Tekorten aan micronutriënten kunnen leiden tot complicaties zoals bloedarmoede, vermoeidheid, immuunstoornissen en osteoporose. Fruitariërs hebben ook vaak een laag gehalte aan vitamine D, jodium en omega-3-vetzuren, wat kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, lethargie en disfunctie van het immuunsysteem. Dit maakt ondervoeding en tekorten in het fruitarische dieet waarschijnlijk.
Risico op gezondheidscomplicaties
Het risico op gezondheidscomplicaties is hoog bij het fruitarische dieet. Het beperkende karakter van het dieet kan gevaarlijk zijn voor mensen met diabetes of prediabetes, omdat het eten van grote hoeveelheden fruit de bloedsuikerspiegel kan verhogen en de insulinegevoeligheid kan beïnvloeden. Een op fruit gebaseerd dieet kan ook gevaarlijk zijn voor mensen met pancreas- en nieraandoeningen. In sommige gevallen kunnen strikte fruitariërs zichzelf zelfs per ongeluk uithongeren tot zelfs ernstige ketoacidose.
Beperking van een dieet tot slechts één voedingsmiddel kan leiden tot eetbuien van andere voedselgroepen door wat we kennen als de dieetcyclus. Dit kan ook disordered eating aanwakkeren, omdat het een alles of niets manier van eten is.
Door voornamelijk op fruit te vertrouwen en jezelf de benodigde vitamines, vetten en eiwitten te onthouden, is het mogelijk om je lichaam in wat we kennen als 'hongermodus' te duwen. Als het lichaam voelt dat het niet aan zijn energiebehoeften voldoet, zal het zijn metabolisme vertragen in een poging energie te besparen voor vitale functies zoals ademhalen.
Hier lees je hoe je op een evenwichtige manier meer fruit en groenten in je dieet kunt krijgen...
Het vonnis
Hoewel het fruitarische dieet enkele voedingsvoordelen biedt, zijn er ook ernstige nadelen. Omdat fruit doorgaans vetarm is en veel water bevat, kun je veel fruit eten voor relatief weinig calorieën. Bij een op fruit gebaseerd dieet, zou je grote hoeveelheden voedsel moeten eten om aan je caloriebehoefte te voldoen, waardoor een vol gevoel effectief wordt bevorderd.
Hoewel fruit veel voedingsstoffen bevat, bevatten ze niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt voor een gezond, uitgebalanceerd dieet. Het volgen van een op fruit gebaseerd dieet kan ook leiden tot ernstige trek in ander voedsel, wat kan leiden tot eetbuien of andere vormen van eetstoornissen. Ons oordeel is dat dit een nieuwe rage is. Concentreer je op een volwaardig dieet dat een verscheidenheid aan voedingsgroepen omvat en niet hele voedingsgroepen elimineert, aangezien je dan het risico loopt op grote voedingstekorten.
LEES DIT OOK:
- Boyle, J. (2012). Vegetarianism and fruitarianism as deviance. In Routledge Handbook of Deviant Behavior (pp. 285-290). Routledge.
- Sanders, T. A. B., Reddy, S., Sheehy, P. J. A., & Monahan, F. J. (1994). Nutritional implications of a meatless diet. Proceedings of the Nutrition Society, 53(2), 297-307.
- Centers for Disease Control and Prevention. Micronutrient facts. Updated December 3, 2020.
- Wasserman, M. (2014). Plant-based diet for dummies. John Wiley & Sons.
- Muraki I, Imamura F, Manson JE, et al. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ. 2013;347:f5001. doi:10.1136/bmj.f5001.
- Causso C, Arrieta F, Hernández J, et al. Severe ketoacidosis secondary to starvation in a frutarian patient. Nutr Hosp. 2010;25(6):1049-52.
- Tuncali, S. Starvation Mode–A Myth or Reality?