MSG: drie letters die je waarschijnlijk hebt leren vrezen in een back-of-pack-lijst met ingrediënten. Dit geldt vooral voor iedereen die voorzichtig is met voedingsadditieven, zoals biologisch ingestelde individuen en volledig natuurlijke eters. Maar voordat je het als de pest gaat vermijden, is het goed om precies te weten wat MSG is en of het echt zo erg is als ze zeggen dat het is.
Wat is mononatriumglutamaat?
Mononatriumglutamaat, dat meestal de naam 'MSG' draagt, is een voedingsadditief dat voornamelijk in de Aziatische keuken wordt gebruikt.
MSG is eigenlijk afgeleid van een aminozuur genaamd 'glutaminezuur', dat onder een grote familie van verbindingen valt die bekend staat als glutamaten. Glutaminezuur komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, waaronder voedingseiwitten zoals vlees, zeevruchten, eieren, zuivel en plantaardige eiwitbronnen.
Waar wordt MSG voor gebruikt?
Het wordt toegevoegd om de smaak van voedsel te verbeteren en wordt het meest aangetroffen in fastfood en het soort eten dat wordt verwerkt, ingevroren of in massa verpakt. Beschreven als een 'umami'-smaak die hartig en vlezig is, verbetert MSG over het algemeen de smaak van hartig voedsel. Over het algemeen wordt MSG commercieel vervaardigd via fermentatie, waarbij een koolhydraatvoedsel wordt behandeld met bacteriën. Dit proces zet glutaminezuur om in glutamaat en vervolgens in MSG.
MSG voeding
Zoals gezegd, ken je het waarschijnlijk van het gebruik van MSG in een breed scala aan Aziatische gerechten, waarin het een vaak toegevoegd ingrediënt is. Het is ook gemakkelijk te vinden in fastfood, vooral die met kip. Daarbovenop komen de dagelijkse ‘kast’-items, waar vaak smaakstoffen aan toegevoegd zijn. Ja - die toegevoegde smaak die zo goed smaakt, is MSG, dus als je vandaag een snack voor je lunch hebt gegeten met een verhoogde smaak waardoor je er meer van wilt, draai het pakket dan om - je zult daar waarschijnlijk MSG vinden.
Dit zijn slechts enkele van de snacks die waarschijnlijk een smaakboost krijgen van MSG:
- Gearomatiseerde chips
- Soepen uit blik
- Instant noedels
- Jus mixen
- Vleeswaren en hotdogs, inclusief op soja gebaseerde (d.w.z. vegetarische) varianten
- Soep en dip mix
- Kruidenzout
- Bouillonblokjes
- Salade-dressings
Bevat wei-eiwit MSG?
Dus je hebt je best gedaan om MSG te vermijden (behalve misschien af en toe een brutale afhaalmaaltijd op een cheat-day). Nu vraag je je misschien af, bevat wei-eiwit MSG?
Het antwoord is, tenzij het is toegevoegd en je het op het etiket op de achterkant van de verpakking kunt zien, nee. Wei-eiwit en de meeste andere eiwitpoeders bevatten van nature glutaminezuur, een van nature voorkomend aminozuur dat voorkomt in voedingseiwitten zoals vlees, zeevruchten, eieren, zuivel en plantaardige eiwitbronnen.
Glutaminezuur wordt beschouwd als een 'niet-essentieel' aminozuur, wat betekent dat, hoewel het lichaam het nodig heeft om te functioneren, het zowel in het lichaam kan worden gemaakt als via de voeding kan worden verkregen. Het is van vitaal belang voor het cellulaire metabolisme en de hersensignalering.
Veel mensen verwarren glutaminezuur met MSG, terwijl ze in feite, hoewel ze uit dezelfde chemische familie komen, heel verschillend zijn. Glutaminezuur (dat van nature voorkomt) is niet hetzelfde als door de mens gemaakt MSG. Om MSG te produceren, moet glutaminezuur zich binden met natrium om een zout te vormen, wat niet voorkomt in natuurlijke eiwitten die vrij zijn van toegevoegd MSG.
Is MSG slecht voor je?
Dus, is MSG echt zo slecht als ze zeggen dat het is, ondanks dat het zo goed smaakt? MSG is "algemeen erkend als veilig" of "GRAS" door de Food and Drug Administration. Dit betekent echter niet dat je alles wat je eet op smaak moet brengen met MSG. Ten eerste zijn er mensen die allergisch zijn voor MSG, waardoor het vaak moeilijk is om voedsel van sommige restaurants of bewerkte voedingsmiddelen in winkels te kopen. Voor anderen kan MSG een probleem zijn wanneer het in grotere doses wordt geconsumeerd.
MSG-bijwerkingen en intolerantie
Voor veel mensen - zelfs zonder allergieën - kan het consumeren van MSG in grotere hoeveelheden deze lijst van vermijdbare bijwerkingen veroorzaken:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Duizeligheid
- Snelle of onregelmatige hartslag
- Blozen of overmatig zweten
- Huiduitslag
- Doof gevoel
- Intense dorst
- Lethargie of slaperigheid
- Rinkelende oren
- Tintelingen in de mond
Bericht om mee naar huis te nemen
MSG: je hebt ervan gehoord als iets dat je in grote hoeveelheden moet vermijden, maar het wordt door regelgevers als veilig bestempeld. MSG is niet hetzelfde als glutaminezuur, een van nature voorkomend aminozuur dat in het lichaam wordt gebruikt voor veel verschillende essentiële functies.
FAQ
Wat is MSG?
MSG staat voor Mononatriumglutamaat. Het is een levensmiddelenadditief dat voornamelijk in de Aziatische keuken wordt gebruikt.
Wat doet MSG?
MSG wordt aan voedingsmiddelen toegevoegd om de smaak te verbeteren, vaak aan diepgevroren of bewerkte voedingsmiddelen.
Is MSG slecht voor je?
MSG wordt algemeen erkend als een veilig additief door de Food and Drug Administration, maar mensen met allergieën kunnen problemen ondervinden.
Wat zijn de bijwerkingen van MSG?
Wanneer MSG in zeer grote hoeveelheden wordt ingenomen, kan het problemen veroorzaken zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, dorst of huiduitslag.
LEES DIT OOK: