Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Suiker is je vijand niet. Dit is waarom

Suiker is je vijand niet. Dit is waarom
Emily Wilcock
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Emily Wilcock

Chocolade, chips, frisdrank: ze zijn allemaal superlekker, maar zitten boordevol suiker. Is dat een probleem?

Voedingsdeskundige Richie Kirwan is hier weer om de geruchten te verdrijven, zoete waarheid van fictie te scheiden, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over wat je in je lichaam stopt. Er is veel om uit te pakken, dus zet de waterkoker aan, maak een brouwsel en drink alles op. Suiker is optioneel.

https://youtu.be/p30YFqVpeM4

 

Wat is suiker?

Suikers zijn koolhydraten en koolhydraten zijn een van de belangrijkste macronutriënten die we uit plantaardig voedsel kunnen halen.

Er komt een belangrijk woord aan... monosachariden. De meest basale koolhydraten zijn monosachariden, die uit slechts één molecuul bestaan.

De drie meest voorkomende monosachariden zijn:

  • Glucose
  • Fructose
  • Galactose

Monosachariden kunnen samensmelten en een disacharide vormen. Dit zijn suikers die zijn opgebouwd uit twee monosachariden.

Mythe ontkracht

Tijd voor wat snelle voedingswiskunde:

  • Glucose + glucose = maltose (te vinden in tarwe, gerst en wat fruit)
  • Glucose + galactose = lactose (aanwezig in melk)
  • Glucose + fructose = sucrose (tafelsuiker)

Dus daar komt alle haat voor suiker vandaan. Die vervelende sucrose. Richie zegt dat het overmatig gebruik ervan waarschijnlijk aanzienlijk heeft bijgedragen aan de stijging van het lichaamsgewicht in de ontwikkelde wereld in de afgelopen 50 jaar.

Je hebt het al eerder gehoord, maar je gaat het nog een keer horen. Alles met mate. Een beetje suiker hier en daar kan geen kwaad. Grote hoeveelheden suiker is echter waar het probleem ligt.

En het is belangrijk, heel belangrijk, om op te merken dat suiker niet "giftig" is. Het is het tegenovergestelde. Het is essentieel in het menselijk lichaam. Maar wacht nog even. Sla de zoete lekkernijen nog niet in. Richie heeft nooit gezegd dat je suiker écht moet eten. Sorry dat ik jullie allemaal zo enthousiast heb gemaakt.

Ons bloed zit onder andere vol met glucose en ons lichaam vecht voortdurend om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Maar ons lichaam kan glucose maken uit eiwitten en vet in een proces dat gluconeogenese wordt genoemd.

Wat gebeurt er als we suiker eten?

Wanneer je koolhydraten eet, of dit nu pasta, brood, aardappelen of een chocoladereep is, verteert je lichaam het snel en wordt eventuele glucose in je bloed opgenomen. Je bloedglucose zal dus natuurlijk stijgen. En als je gezond bent, regelt je lichaam je bloedsuikerspiegel vrij snel, zodat deze weer op het normale niveau komt.

Maakt suiker je dik?

Deze mening is te wijten aan een slecht begrip van onze vriend insuline en hoe het werkt. Maak je geen zorgen, daarom is Richie hier.

Wanneer je koolhydraten eet, worden ze verteerd tot suiker die in je bloedbaan terechtkomt, wat je lichaam waarschuwt om insuline te gaan produceren. Insuline werkt om de bloedglucose te verlagen.

Maar hoe doet het dit?

  • Verhoogt de verbranding van suiker
  • Vermindert de vetverbranding
  • Zorgt ervoor dat je lichaam meer koolhydraten opslaat, hetzij in je spieren als glycogeen, of als vet in je vetcellen

En daar is het. De reden dat zoveel mensen bang zijn voor koolhydraten en suiker. Ze denken dat "een moment op de lippen, een leven lang de heupen" letterlijk is, en ze onmiddellijk lichaamsvet zullen krijgen. Nou, daar zeggen we fake news tegen.

Insuline is maar een paar uur actief, terwijl je bloedsuikerspiegel hoog is. Daarna wordt je bloedsuikerspiegel weer normaal en gaat je lichaam weer vet verbranden.

Hoe dan ook, laten we niet vergeten dat calorieën de sleutel zijn tot gewichtsverlies. Onthoud: je moet een calorietekort hebben als je vet wilt verliezen.

Fructose

Dit wordt iets anders gemetaboliseerd dan de andere monosachariden. Het wordt gemakkelijker omgezet in vet in de lever. Maar dit zorgt alleen voor gewichtstoename als iemand een calorieoverschot heeft.

Nogmaals, het komt allemaal terug op calorieën. Er is geen ontsnapping mogelijk.

Wat is het probleem

Nadat je al deze suikermythes doorbroken hebt zien worden, vraag je je waarschijnlijk af wat het probleem met suiker is. Richie zei dat suiker een probleem is als het te veel wordt gegeten, dus we zouden dat waarschijnlijk een beetje meer moeten uitleggen.

Bewerkte voedingsmiddelen zijn de afgelopen 50 jaar gemakkelijker verkrijgbaar geworden, met name ultraverwerkte snacks. En ze zijn vaak zo verdomd verleidelijk en smakelijk. Maar ze hebben vier eigenschappen die ze misschien iets minder aantrekkelijk maken...

  • Calorierijk
  • Hyper smakelijk (écht lekker)
  • Niet erg vullend
  • Super goedkoop

Het is dus heel gemakkelijk om er te veel van te eten. En daar ligt het probleem.

Bericht om mee naar huis te nemen

Suiker is niet het probleem als je het met mate eet. Als je gezond bent en niet meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, kan het geen kwaad om suiker in je dieet te hebben. Suiker staat niet gelijk aan gewichtstoename. Maar jij doet jou. Nu je de feiten hebt, kun je je eigen beslissing nemen over wat goed voor je werkt.

Maar een advies van Richie om in gedachten te houden: eet niet te veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen.

Op zoek naar manieren om je suikerinname te verminderen?

LEES DIT:

Emily Wilcock
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein