We willen niet te snel te veel verklappen, maar het blijkt dat voedingsdeskundige Richie Kirwan geen fan is van “superfoods”.
Oké, wacht even. Dat is misschien niet helemaal eerlijk. Het is niet het voedsel dat het probleem is, maar de naam. "Superfoods" is een van zijn minst favoriete voedingsmodewoorden.
https://youtu.be/58D4xlqn67U
Wat zijn "superfoods"?
Het feit dat er geen vaste definitie is voor superfoods, is wat als eerste alarmbellen doet rinkelen. In algemene zin is een "superfood" een voedingsmiddel dat rijk is aan een bepaalde voedingsstof of een duidelijk gezondheidsvoordeel heeft. Klinkt ons een beetje zweverig in de oren. Superfoods zijn de droom van elke marketeer - elk voedsel kan een 'superfood' worden genoemd als het op een bepaalde manier wordt ingelijst.
Donkergroene bladgroenten
Dit bevat:
- Boerenkool
- Snijbiet
- Spinazie
- Kool
Deze zitten boordevol voedingsstoffen en zitten boordevol vezels, foliumzuur, calcium, magnesium en ijzer. Ze zijn in verband gebracht met een betere cardiovasculaire gezondheid, een lager risico op dementie en zelfs diabetes type 2. Ze klinken nu best super voor je, maar als je jezelf dag in dag uit kool dwingt te eten, kan de magie snel afnemen.
Bessen
Dit bevat:
- Bosbessen
- Bramen
- Aardbeien
De perfecte smoothievuller, topping voor een ontbijtkom en zelfs een geweldig dessert. Bessen bevatten doorgaans weinig calorieën in vergelijking met sommige andere vruchten en zijn rijk aan polyfenolen. Voor degenen onder ons die geen voedingsdeskundige-taak spreken, polyfenolen zijn de kleuren in fruit en ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen.
Vettige vis
Dit bevat:
- Zalm vanwege zijn lange keten omega-3 vetzuren
Mensen met een hogere inname van vette vis zien vaak een lager risico op hartaandoeningen en een betere hersengezondheid naarmate ze ouder worden.
Donkere Chocolade
Dit is voor de chocoladeliefhebbers. Hoewel we allemaal weten dat echte chocoladeliefhebbers allemaal voor melkchocolade zijn. Niets van die high-cacao nonsens voor ons. Sorry liefhebbers van donkere chocolade.
Hoe dan ook, donkere chocolade zit, net als bessen, vol met polyfenolen en antioxidanten. Daarom wordt de consumptie van donkere chocolade geassocieerd met een betere gezondheid van het hart, een lagere bloeddruk en een beter geheugen en humeur. Helaas bevat pure chocolade nog steeds veel calorieën, maar je hebt er niet veel van nodig om de vruchten te plukken.
Avocado
Inkomende controverse…
Avocado staat bekend om zijn onverzadigde vetten voor het hart en mineralen zoals magnesium, maar Richie is er gewoon geen fan van. Hij mist duidelijk de avocado en het gepocheerde ei op toasthype. Hierna krijgen we enorme rode vlag-vibes van Richie.
Het is belangrijk op te merken dat Richie niet veel heeft tegen de groene schoonheid die ons guacamole bracht. Hij heeft er gewoon geen zin in. Ieder voor zich, raden we aan.
Chia zaden
Ja, ze bevatten onverzadigde vetten, die goed zijn voor de gezondheid van het hart, en vezels, wat goed is voor de darmgezondheid, dus ze zijn op dit moment een hype. En terecht. Ze bevatten ook veel omega-3-vetzuren, zuren die niet zo gemakkelijk in andere voedingsmiddelen te vinden zijn, tenzij je een grote fan bent van vette vis.
Kurkuma
Het kruid dat zoveel curry's hun kenmerkende gele kleur geeft. En wees gewaarschuwd: als je ermee gaat koken, worden al je houten lepels geel. Het is de ster van de show van veel recente wetenschappelijke onderzoeken, die zich voornamelijk hebben gericht op de ontstekingsremmende effecten. Het bewijs is niet helemaal overtuigend, maar het is verdomd lekker in een curry - als het vol voordelen zit, nog beter.
Eerlijk gezegd maakt Richie zich niet zo druk als je je maaltijden vult met chiazaden, avocado, zalm en bessen - en als je dat doet, prima, zolang je dat maar doet met een uitgebalanceerd dieet.
Bericht om mee naar huis te nemen
Al deze voedingsmiddelen vormen een geweldige aanvulling op een uitgebalanceerd dieet. Maar de volgende keer dat een voedingsmiddel "super" wordt genoemd, overweeg dan om zelf onderzoek te doen om erachter te komen waarom. Als je niet van chiazaden houdt en ze gewoon opeet zonder andere reden dan hun voordelen, dan zijn ze niet zo super voor jou persoonlijk. "Superfood" wekt de indruk dat het voedsel is dat je moét eten, maar dat is niet het geval. Het is fake news. Als je ze aan je dieet kunt toevoegen, prima. Als dat niet het geval is, hoef je je er 's nachts absoluut niet druk over te maken.
LEES DIT OOK: