Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Het oordeel van een voedingsdeskundige over zogenaamde ‘Superfoods’

Het oordeel van een voedingsdeskundige over zogenaamde ‘Superfoods’
Emily Wilcock
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Emily Wilcock

We willen niet te snel te veel verklappen, maar het blijkt dat voedingsdeskundige Richie Kirwan geen fan is van “superfoods”.

Oké, wacht even. Dat is misschien niet helemaal eerlijk. Het is niet het voedsel dat het probleem is, maar de naam. "Superfoods" is een van zijn minst favoriete voedingsmodewoorden.

https://youtu.be/58D4xlqn67U

 

Wat zijn "superfoods"?

Het feit dat er geen vaste definitie is voor superfoods, is wat als eerste alarmbellen doet rinkelen. In algemene zin is een "superfood" een voedingsmiddel dat rijk is aan een bepaalde voedingsstof of een duidelijk gezondheidsvoordeel heeft. Klinkt ons een beetje zweverig in de oren. Superfoods zijn de droom van elke marketeer - elk voedsel kan een 'superfood' worden genoemd als het op een bepaalde manier wordt ingelijst.

Donkergroene bladgroenten

Dit bevat:

  • Boerenkool
  • Snijbiet
  • Spinazie
  • Kool

Deze zitten boordevol voedingsstoffen en zitten boordevol vezels, foliumzuur, calcium, magnesium en ijzer. Ze zijn in verband gebracht met een betere cardiovasculaire gezondheid, een lager risico op dementie en zelfs diabetes type 2. Ze klinken nu best super voor je, maar als je jezelf dag in dag uit kool dwingt te eten, kan de magie snel afnemen.

Bessen

Dit bevat:

  • Bosbessen
  • Bramen
  • Aardbeien

De perfecte smoothievuller, topping voor een ontbijtkom en zelfs een geweldig dessert. Bessen bevatten doorgaans weinig calorieën in vergelijking met sommige andere vruchten en zijn rijk aan polyfenolen. Voor degenen onder ons die geen voedingsdeskundige-taak spreken, polyfenolen zijn de kleuren in fruit en ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Vettige vis

Dit bevat:

  • Zalm vanwege zijn lange keten omega-3 vetzuren

Mensen met een hogere inname van vette vis zien vaak een lager risico op hartaandoeningen en een betere hersengezondheid naarmate ze ouder worden.

Donkere Chocolade

Dit is voor de chocoladeliefhebbers. Hoewel we allemaal weten dat echte chocoladeliefhebbers allemaal voor melkchocolade zijn. Niets van die high-cacao nonsens voor ons. Sorry liefhebbers van donkere chocolade.

Hoe dan ook, donkere chocolade zit, net als bessen, vol met polyfenolen en antioxidanten. Daarom wordt de consumptie van donkere chocolade geassocieerd met een betere gezondheid van het hart, een lagere bloeddruk en een beter geheugen en humeur. Helaas bevat pure chocolade nog steeds veel calorieën, maar je hebt er niet veel van nodig om de vruchten te plukken.

Avocado

Inkomende controverse…

Avocado staat bekend om zijn onverzadigde vetten voor het hart en mineralen zoals magnesium, maar Richie is er gewoon geen fan van. Hij mist duidelijk de avocado en het gepocheerde ei op toasthype. Hierna krijgen we enorme rode vlag-vibes van Richie.

Het is belangrijk op te merken dat Richie niet veel heeft tegen de groene schoonheid die ons guacamole bracht. Hij heeft er gewoon geen zin in. Ieder voor zich, raden we aan.

Chia zaden

Ja, ze bevatten onverzadigde vetten, die goed zijn voor de gezondheid van het hart, en vezels, wat goed is voor de darmgezondheid, dus ze zijn op dit moment een hype. En terecht. Ze bevatten ook veel omega-3-vetzuren, zuren die niet zo gemakkelijk in andere voedingsmiddelen te vinden zijn, tenzij je een grote fan bent van vette vis.

Kurkuma

Het kruid dat zoveel curry's hun kenmerkende gele kleur geeft. En wees gewaarschuwd: als je ermee gaat koken, worden al je houten lepels geel. Het is de ster van de show van veel recente wetenschappelijke onderzoeken, die zich voornamelijk hebben gericht op de ontstekingsremmende effecten. Het bewijs is niet helemaal overtuigend, maar het is verdomd lekker in een curry - als het vol voordelen zit, nog beter.

Eerlijk gezegd maakt Richie zich niet zo druk als je je maaltijden vult met chiazaden, avocado, zalm en bessen - en als je dat doet, prima, zolang je dat maar doet met een uitgebalanceerd dieet.

Bericht om mee naar huis te nemen

Al deze voedingsmiddelen vormen een geweldige aanvulling op een uitgebalanceerd dieet. Maar de volgende keer dat een voedingsmiddel "super" wordt genoemd, overweeg dan om zelf onderzoek te doen om erachter te komen waarom. Als je niet van chiazaden houdt en ze gewoon opeet zonder andere reden dan hun voordelen, dan zijn ze niet zo super voor jou persoonlijk. "Superfood" wekt de indruk dat het voedsel is dat je moét eten, maar dat is niet het geval. Het is fake news. Als je ze aan je dieet kunt toevoegen, prima. Als dat niet het geval is, hoef je je er 's nachts absoluut niet druk over te maken.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Emily Wilcock
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein