Het maken van gezonde ontbijtrecepten kan tijdrovend zijn, iets waar we 's ochtends niet veel van hebben. Maar het ontbijt is belangrijker voor ons dan we misschien denken.
Er is geen officieel advies over wanneer we moeten eten, hoewel mensen wordt geadviseerd het ontbijt niet over te slaan." Maar heel vaak slaan we het over om de calorieën te verminderen of om wat meer kostbare tijd te winnen. Is dat echt goed voor ons? Moeten we het ontbijt overslaan? Of zit er waarheid achter het spreekwoord: "eet als een koning bij het ontbijt, een prins bij de lunch en een bedelaar bij het avondeten"?
Artikel geschreven door Katie Lambert.Waarom is het ontbijt zo belangrijk?
Het heet niet voor niets ontbijt. We breken het nachtelijke vasten, bij voorkeur binnen twee uur na het ontwaken. Dit is waarom:
Herstel van glucosewaarden
De hersenen hebben glucose nodig om te functioneren, dus 's ochtends eten kan het geheugen, de concentratie en de algehele cognitie verbeteren.
Geeft je metabolisme en energieniveau een kickstart
Eten brengt je lichaamsprocessen op gang, die energie vergen. Je metabolisme komt op gang om calorieën te verbranden om je lichamelijke processen van brandstof te voorzien.
Hormonen reguleren
Hormonen zijn gevoelig voor wat en hoeveel we eten. Vooral vrouwenhormonen, die reageren op veranderingen in onze energie-inname, d.w.z. eten.
"Het eten van een uitgebreid ontbijt vermindert het verlangen naar honger, vooral voor snoep en vetten, en gaat zo gewichtstoename tegen", aldus Dr. Kahleova. "Regelmatige ontbijtconsumptie lijkt de verzadiging te verhogen, de totale energie-inname te verminderen, de algehele voedingskwaliteit te verbeteren, de bloedlipiden te verlagen en de insulinegevoeligheid en glucosetolerantie te verbeteren." Maar sommige ontbijtproducten hebben een betere invloed op ons lichaam dan andere.
Bekijk hier alvast een aantal geweldige veganistische ontbijtrecepten...Welke voedingsmiddelen maken het perfecte ontbijt?
Hoewel het gemakkelijk is om een mueslireep te nemen als ontbijt, is het waarschijnlijk niet de beste ontbijtoptie. Een zoet gebak of suikerhoudende ontbijtgranen is niet de manier om alle gezonde voordelen van een ontbijt te krijgen. Volle granen, eiwitten en vezels zijn veel betere manieren om de dag goed te beginnen.
Haver
Haver zit boordevol vezels die helpen het cholesterol te verlagen. Blijf uit de buurt van gearomatiseerde haver, omdat deze meestal vol suiker zit.
Griekse yoghurt
Een gewone, vetvrije Griekse yoghurt is het beste. Het bevat veel calcium en eiwitten.
Fruit
Vol met een verscheidenheid aan vitamines en mineralen, fruit is de perfecte begeleiding bij het ontbijt.
Eieren
Hoe je je eieren 's ochtends ook lekker vindt, ze zijn erg voedzaam. Vol eiwitten, vitamine D en gezonde, vullende vetten.
Lijnzaad
Deze zaden met nootachtige smaak zitten vol vezels, antioxidanten en omega-3!
Lees hier meer over wat precies een gezond ontbijt is:Gezonde Ontbijtrecepten
Hier zijn een aantal heerlijke en gezonde ontbijtrecepten om je dag gezond en sterk te beginnen: