Met pasen hebben we allemaal heel wat (chocolade)eieren gegeten.. Dit is dan ook een goed moment om het eenvoudige kippenei van naderbij te bekijken en te zien waarom sommige mensen het "het ultieme comfortvoedsel" noemen. Zijn eieren eigenlijk wel gezond? Wat zijn de voedingswaarde van een ei? We bespreken het in dit artikel!
Artikel geschreven door Jack Grant.Ei voedingswaarde
Eieren staan erom bekend dat ze boordevol eiwitten zitten en daarom een geweldig voedingsmiddel zijn voor iedereen die spieren wil opbouwen en behouden.
De 6 g hoogwaardige eiwitten in één ei, waarvan ongeveer 3,5 g uit het eiwit en 2,5 g uit de dooier, levert ook een volledige hoeveelheid essentiële aminozuren die nodig zijn voor eiwitten om het lichaam ten goede te komen. Als gevolg hiervan kan het consumeren van eieren voordelen opleveren voor gewichtsverlies (5) spiergroei (6) en zelfs de gezondheid van de botten verbeteren! (7)
Naast voldoende eiwitten bevat één groot ei 5g gezonde vetten (uit de dooier), geen suiker en een indrukwekkende lijst van 13 vitamines en mineralen! Sommige daarvan zijn onder meer:
Ei voedingswaarde:
- Vitamine A
- Vitamine B1
- Vitamine B6 & 12
- Kalium
- Potassium
- Foliumzuur
- Zink
Bovendien bevat elk ei slechts ongeveer 70 calorieën, en als je ze een onderdeel van je maaltijden maakt, voel je je verzadigd (eiwitten vullen beter) en zul je minder snel naar die zak chips of chocoladereep grijpen!
Wanneer eieren eten?
Eieren zijn ongeveer net zo veelzijdig als een voedselproduct kan zijn. Kook ze, roer ze door elkaar, pocheer ze, bak ze in een scheutje extra vergine olijfolie of ga voor een lekkere omelet met magere kaas en champignons!
Eieren zitten boordevol alle bovenstaande voedingsstoffen en zijn ideaal om je vasten te verbreken (op welk tijdstip van de dag dat ook is), dus waarom zou je die kom ontbijtgranen of yoghurt niet vervangen door wat roerei op toast - het is de perfecte manier om de dag te beginnen!
Alternatief:- Gekookte eieren zijn heerlijk eten voor onderweg. Verzegel ze in een kuip of huishoudfolie - ideaal voor lunchpakketten en het kan gemakkelijk worden meegenomen naar de sportschool en direct na je training worden opengebarsten.
- Gekookt eiwit is een geweldige snack om 's avonds te eten. - Een vullend, eiwitrijk voedsel om het spierherstel 's nachts te ondersteunen. Combineer met een beetje hete saus of kaneel voor de zoetekauw onder ons!
- Voeg ze toe aan eiwitpannenkoekjes – 2 eieren, een bolletje eiwit, een banaan, notenboter – experimenteer en voeg alles toe wat je lekker vindt!
- Voeg voor het gemak eiproteïnepoeder toe aan smoothies, shakes, pannenkoeken en andere voedingsproducten!
De dooiercontroverse
Jarenlang hebben we het ons ingeprent dat eidooiers slecht voor je zijn.
Iedereen in de gezondheidszorg zal je vertellen dat dooiers vol vet en cholesterol zitten en dat het eten ervan kan leiden tot hoge bloeddruk. Het is echter goed om te weten dat cholesterol in je dagelijkse voeding niet echt het cholesterolgehalte in het bloed verhoogt (1,2) De meningen zijn recentelijk een beetje veranderd - of meer zelfs dat wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het consumeren van één eidooier per dag geen effect heeft op het cholesterolgehalte.
In feite produceert onze lever dagelijks aanzienlijke hoeveelheden cholesterol - en iets minder wanneer we eieren eten. Als gevolg hiervan is er een balans van cholesterol in ons bloed - niet meer of minder dus! (3,4) Matiging is hier duidelijk de sleutel. Ik eet niet elke dag hele eieren, maar als ik een omelet van 4 eieren maak, bewaar ik er minstens 2 dooiers in voor wat voedzame, gezonde vetten.
Het 'rauw' debat
We hebben allemaal gezien dat Stallone ze met de kop vol naar beneden jaagde, maar is het wel veilig om rauwe eieren te eten en waarom zou je dat willen? Het hangt allemaal af van waar je kijkt of met wie je spreekt. Degenen die tegen het eten van rauwe eieren zijn, beweren dat er een risico is om salmonella op te lopen door dit te doen.
Degenen in de tegenovergestelde hoek geloven dat het eten van rauwe eieren ongevaarlijk is en als er een risico is om salmonella op te lopen, is de kans zo groot als 30 of 40.000 op 1. Persoonlijk eet ik rauwe eieren en, in antwoord op het tweede deel van de oorspronkelijke vraag – ik consumeer ze puur voor het gemak. Ik gebruik ook vaak rauw eiwit om vocht toe te voegen aan mijn zelfgemaakte eiwitrepen.
Uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke keuze, maar ik heb nog nooit nadelige gevolgen ondervonden. Het is ook vermeldenswaard dat je ze misschien bij een vriend thuis of in een restaurant hebt gegeten zonder het te weten, aangezien rauwe eieren soms worden gebruikt in dingen zoals zelfgemaakte mayonaise, saladedressing, mousse, vla, ijs en tiramisu.
Stop niet bij het kippenhok
Tegenwoordig zijn eendeneieren gemakkelijk verkrijgbaar in de meeste supermarkten en ik heb ze zelfs gekocht bij onafhankelijke slagerijen. Ze zijn aanzienlijk groter dan het gemiddelde kippenei en iets rijker van smaak (naar eigen mening!) Eendeneieren bevatten gemiddeld 9 g eiwit en ongeveer 130 calorieën.
Ze blijven ook langer vers doordat ze een dikkere schil hebben. Als je zin hebt in wat verandering, probeer ze dan eens en kijk wat je ervan vindt!
Myprotein Ei Recept
Gevulde Eieren Met Avocado
- 1/2 Avocado (puree)
- 6 gekookte eieren
- Chilivlokken
1) Kook de eieren 5 minuten en laat ze afkoelen
2) Pel de eieren doormidden gesneden en verwijder de dooiers in een aparte kom en pureer samen met de avocado, zout en peper.
3) Doe een theelepel van het mengsel in de eidooierruimte en bestrooi met chilivlokken
4) Ze zijn 3 dagen houdbaar in de koelkast, maar worden donkerder van kleur als je een aantal dagen bewaard
Calorieën - 254
Eiwit – 17g
Vet – 19g
Koolhydraten – 2g
Vond je dit artikel nuttig?BEKIJK DIT OOK: