Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Afvallen terwijl je eet wat je wilt | Voedingsdeskundige legt het uit

Afvallen terwijl je eet wat je wilt | Voedingsdeskundige legt het uit
Emily Wilcock
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Emily Wilcock

Als je probeert af te vallen, is het eten van je favoriete voedsel een van de beste dingen die je kunt doen. En nee, dit geldt niet alleen voor mensen die van quinoa en kikkererwten houden. Liefhebbers van pizza, ijs en chocolade, opgelet. Al deze zaken kunnen in je dieet worden opgenomen als je dat wilt. Waarom? Want waarom zou je de dingen opgeven waar je van houdt?

Geloof me niet op mijn woord. Dit komt rechtstreeks uit de mond van voedingsdeskundige en promovendus Richie Kirwan. We laten het hem verder uitleggen. Maar houd er rekening mee dat hij je niet vertelt hoe je je leven moet leven of een bepaald dieet aanbeveelt. Hij geeft je gewoon de feiten, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken. Dus, hier lees je hoe je kunt afvallen terwijl je eet wat je wilt.

https://youtu.be/yy9vFCrRPzM

Vet & suiker

"Vet en suiker" zorgen voor angst in de harten van veel lijners. Weinig mensen associëren ze met een slanke lichaamsbouw, dus misschien is het enigszins een verrassing voor je dat een artikel over gewichtsverlies ermee begint, maar hier zijn we dan. We zitten gewoon vol verrassingen.

Maar dit spreekt tot een breder probleem van het begrip van voeding. Veel mensen worden ertoe gebracht te geloven dat ze alleen kunnen afvallen als ze een dieet volgen waarbij al het voedsel waar ze van houden, wordt geëlimineerd. Maar dit is fout. Niets mag van het menu zijn als je probeert af te vallen. Hoewel zeer restrictieve diëten kunnen leiden tot gewichtsverlies op de korte termijn, zijn ze vaak onhoudbaar, wat leidt tot gewichtstoename over een langere periode.

Beperkende diëten

Richie weet hoe hij informatie gemakkelijk verteerbaar moet maken, en voor deze video heeft hij enkele denkbeeldige vrienden opgeroepen. Blijf bij ons. Bobby #1 en Bobby #2 zijn een eeneiige tweeling en willen allebei afvallen. Het aantal calorieën dat ze allebei nodig hebben om op gewicht te blijven is 2500, dus ze moeten minder eten om af te vallen. Dit zou hen in een zogenaamd calorietekort brengen.

Als je hier nieuw bent, is hier wat meer informatie over calorietekorten:

Een duurzaam calorietekort voor de tweeling zou zijn om 200 calorieën minder te eten dan hun onderhoud, waardoor ze op een dieet van 2.300 calorieën per dag blijven. Om het wat spannender te maken, gaan we de twee Bobbies op verschillende diëten zetten. Bobby #1 gaat op het ijsdieet. Op dit dieet haalt hij al zijn calorieën uit ijs. Dit komt neer op ongeveer twee grote kuipjes per dag, voor het geval je je dit afvroeg. Bobby #2 gaat op het "banavacado"-dieet en eet niets anders dan zogenaamd "goed" voedsel: bananen en avocado's. Dit zijn ongeveer vijf avocado's en acht bananen per dag.

Je mag aannemen dat deze twee diëten werelden uit elkaar liggen, maar in termen van macronutriënten lijken ze verrassend veel op elkaar:

Bobby #1 Bobby #2
IJs Avocado's & bananen
Calorieën 2299 2298
Vet 135 g 135 g
Koolhydraten 235 g 297 g
Eiwit 33 g 26 g

Er blijft dus één vraag over. Als beide Bobbies dit dieet twee weken zouden volhouden, wie zou er dan meer afvallen? Welnu, aangezien de diëten een vergelijkbaar macronutriëntenprofiel hebben en de tweeling het dieet voor dezelfde hoeveelheid tijd voltooit, zullen ze ongeveer dezelfde hoeveelheid gewicht verliezen, ook al eet de ene "slechte" voeding en de andere "goede" voeding.

Moeten we strikte diëten volgen?

Als het nog moet worden verduidelijkt: je moet absoluut geen van deze twee voorbeelddiëten volgen. Geen van beide is voldoende uitgebalanceerd, en je zou snel eindigen met een aantal ernstige tekorten aan voedingsstoffen, niet verwonderlijk. De hoeveelheid eiwit in beide diëten is ook verwaarloosbaar, dus je kunt afscheid nemen van je spiermassa..

Maar het is meer dan mogelijk om een ​​uitgebalanceerd dieet te creëren met een calorietekort. Je hebt voldoende eiwitten en een breed scala aan voedzame voedingsmiddelen nodig, zoals fruit, groenten, volkoren granen en peulvruchten, die allemaal veel vitamines, mineralen en vezels bevatten. Hierdoor kun je meer voedsel eten en krijg je een verzadigd gevoel. En als je je berekeningen goed hebt, zouden er genoeg calorieën over moeten blijven om wat lekkers mee te nemen. Het draait allemaal om matiging.

Waarom is het belangrijk om te eten wat je wilt?

Zoals we al honderden keren hebben gezegd, is de grootste oorzaak van gewichtsverlies een calorietekort. Feit. Maar de belangrijkste factor voor het succes van gewichtsverlies is consistentie en het vermogen om een ​​dieet op lange termijn vol te houden.

Extreme diëten werken in het begin vaak goed. Mensen verliezen gewicht vanwege het aanvankelijke calorietekort, maar geven het uiteindelijk op omdat het dieet zo streng is en de voedselkeuzes zo beperkt zijn.

Flexibel diëten

Een flexibel dieet is er een die mensen in staat stelt een grote verscheidenheid aan voedsel te eten en wat lekkers te eten. Een flexibel dieet leidt niet alleen tot een betere relatie met voedsel, omdat het je ervan weerhoudt om voedsel als "goed" of "slecht" te bestempelen, maar het kan ook leiden tot meer succesvol en duurzaam gewichtsverlies op de lange termijn.

Bericht om mee naar huis te nemen

Richie vertelt je niet wat je moet doen, maar als je trek hebt in zoete lekkernijen en je probeert af te vallen, dan is dat geen probleem. Waar een wil is is een weg. Gebruik eventueel overgebleven calorieën voor een stuk pizza of een chocoladereep. Jezelf onthouden van het voedsel waar je van houdt, is tenslotte geen duurzaam dieet om op lange termijn te volgen.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Emily Wilcock
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein