Als het gaat om diëten, zijn er veel opties om uit te kiezen. Je kunt macro's of calorieën bijhouden, bepaalde voedselgroepen verwijderen of specifieke maaltijdplannen volgen. Het 80/20-dieet is minder specifiek qua instructies en flexibeler in aanpak in vergelijking met veel andere diëten. Als je een eetplan wilt proberen dat niet al te beperkend aanvoelt, is het 80/20-dieet misschien iets voor jou.
Spring naar:
- Wat is het 80/20-dieet?
- Wat zijn de voordelen van het 80/20-dieet?
- Wat zijn de nadelen van het 80/20-dieet?
- Waar bestaat de 80% uit?
- Waar bestaat de 20% uit?
- Gedachten van een voedingsdeskundige
Wat is het 80/20-dieet?
Het 80/20-dieet is een vorm van flexibel diëten waarbij het grootste deel van de tijd (ongeveer 80% van de tijd) voedzaam voedsel wordt gegeten, terwijl er toch af en toe iets lekkers mag worden gegeten (bijv. voedingsmiddelen met veel toegevoegde vetten en suikers). Sommige mensen kunnen dit interpreteren als het eten van zeer gezond voedsel tijdens de week en zichzelf trakteren in het weekend, terwijl anderen het toestaan om om de dag een traktatie te eten. Er is niet één "juiste" manier om het patroon te volgen.
Wat zijn de voordelen van het 80/20-dieet?
Realistisch en niet overdreven beperkend
Het 80/20-dieet volgt het principe van het eten van gezond voedsel het grootste gedeelte van de tijd. Het is niet nodig om hele voedselgroepen te schrappen of speciale ingrediënten te kopen voor complexe recepten. Het gebrek aan structuur zorgt ook voor een grote flexibiliteit, waardoor het op de lange termijn gemakkelijker kan worden volgehouden.
Richt zich op een uitgebalanceerd dieet
Gezond eten is de hoeksteen van het 80/20-dieet. In plaats van een overdreven voorschrijvend dieetplan, heeft het 80/20-dieet een meer flexibele benadering. Het is gebaseerd op het eten van volle granen, groenten, zuivel en magere eiwitten, vergelijkbaar met de voedingsrichtlijnen van de Britse en Amerikaanse overheid.
Niets is volledig verboden terrein
Het is gemakkelijk om van een dieet af te vallen als het je favoriete voedsel beperkt. Maar af en toe een stukje verjaardagstaart, een glaasje wijn of een pakje chips is ook prima. Met de flexibele benadering van het 80/20-dieet kun je deze voedingsmiddelen nog steeds eten zolang je het grootste deel van de tijd gezond eet.
Bijhouden is optioneel
Het kan vervelend zijn om macro's bij te houden of elke calorie bij te houden. Hoewel het bijhouden van een soort voedingsdagboek je kan helpen om je aan het 80/20-dieet te houden, is het geen vereiste zoals bij andere diëten. Je hebt de flexibiliteit om je eigen aanpak te volgen, voornamelijk gezond voedsel te eten en af en toe wat lekkers te eten zonder al je tijd te besteden aan het lezen van etiketten en het tellen van al je calorieën.
Kan worden gebruikt met andere voedingspatronen
Soms zijn diëten moeilijk aan te passen als je andere voedingsbehoeften of voorkeuren heeft. Veganisten met een keto-dieet kunnen bijvoorbeeld een zeer complex maaltijdplan hebben. Of je nu voedselallergieën hebt, bepaalde voedselgroepen vermijdt of religieuze of culturele voedselvoorkeuren hebt, ze kunnen allemaal gemakkelijk in het 80/20-dieetpatroon worden verwerkt.
Wat zijn de nadelen van het 80/20-dieet?
Mogelijk niet gestructureerd genoeg
Als het gaat om het volgen van een dieet, hebben sommige mensen zeer strikte regels nodig om te volgen. Als je het 80/20-dieet wilt proberen, kun je het beste nadenken over hoe je de 80 en 20 procent precies kunt doorbreken. Identificeer gebieden die een uitdaging kunnen zijn, zodat je niet regelmatig de toegewezen 20 procent overschrijdt.
Vereist enige kennis zonder veel begeleiding
Als voeding nieuw voor je is of nog nooit echt over je eetgewoonten hebt nagedacht, kan het gebrek aan richtlijnen van het 80/20-dieet in eerste instantie een nadeel zijn. Maar door de lijst met suggesties verderop in dit artikel te volgen, zou je het snel onder de knie moeten kunnen krijgen.
Kan het je helpen om af te vallen?
Elk dieet kan je helpen gewicht te verliezen als je een calorietekort kunt bereiken. Het 80/20-dieet kan zowel effectief zijn voor gewichtsverlies als duurzaam zijn als je in staat bent om consequent minder calorieën te consumeren dan je verbruikt (door je dagelijkse activiteiten plus lichaamsbeweging).
Het is echter nog steeds mogelijk om overtollige onderhoudscalorieën te consumeren uit 80 procent gezond voedsel. Het eten van redelijke portiegroottes en bewust zijn van je totale inname is nog steeds belangrijk als je wilt afvallen.
De mate van gewichtsverlies hangt af van hoe drastisch je je gewoonten verandert. Gewichtsverlies zal aanvankelijk dramatischer zijn voor mensen die hun gebruikelijke calorie-inname aanzienlijk verminderen.
Wat is de 80%?
Het grootste deel van het 80/20-dieet bestaat uit voedselgroepen die als gezond en voedzaam worden beschouwd. Volkoren granen, plantaardig voedsel, magere eiwitten en gezonde vetten zijn de pijlers van het dieet.
Volkoren
Voorbeelden: Haver, volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst, quinoa.
Groenten (gestoomd, gegrild, geroosterd)
Voorbeelden: Bladgroenten, pompoen, paprika's, tomaten, edamame bonen, aardappelen, verse maïs, erwten.
Fruit (vers zonder toegevoegde suikers)
Voorbeelden: Appels, avocado's, bananen, bessen, perziken, peren, meloenen.
Magere eiwitten (zonder vel, mager vlees)
Voorbeelden: Mager rundvlees, kip, vis, varkensvlees, kalkoen
Zuivel (goede bron van calcium)
Voorbeelden: magere yoghurt, melk of melkalternatieven, kwark
Noten en zaden (zonder toegevoegd zout)
Voorbeelden: Amandelen, cashewnoten, chiazaden, hennepzaden, natuurlijke pindakaas, walnoten
Wat is de 20%?
Iets. Deze voedingsmiddelen worden puur voor het plezier gegeten en niet in de eerste plaats voor voeding.
Voorbeelden: desserts, gefrituurd voedsel, verpakte snacks, glas bier of wijn.
Mijn gedachten
Als geregistreerd diëtist denk ik dat de 80/20-benadering van flexibel diëten een van de meest realistische en duurzame eetpatronen is om te volgen. Hiermee kun je genieten van het leven en eten wanneer je maar wilt. In plaats van een dieet, beschouw ik de 80/20 graag als een brede benadering van eten in het algemeen. Het hoeft niet ingewikkeld, moeilijk te volgen of gericht te zijn op gewichtsverlies.
Bericht om mee naar huis te nemen
Af en toe een traktatie die puur voor het plezier wordt gegeten, is absoluut prima, zolang je maar goed eet en het grootste deel van de tijd voedzaam voedsel consumeert. Het 80/20-dieet is een ongecompliceerde, flexibele en realistische benadering van eten die kan worden aangepast aan dieetbeperkingen en voedselvoorkeuren, waardoor het veel gemakkelijker te volgen en vast te houden op de lange termijn.
LEES DIT OOK:
Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.
Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.
Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.
Lees hier meer over de ervaring van Claire.