Wanneer je voor het eerst in de gezondheid- en fitnesswereld duikt, zul je ongetwijfeld eiwitpoeder tegenkomen (ik bedoel, je leest een artikel op de Myprotein website). Er zijn heel veel verschillende soorten - clear, caseïne, veganistisch, soja - maar de krachtpatser van de eiwitwereld is absoluut wei-eiwit.
Maar whey is er in twee vormen: whey concentraat en whey isolaat. Beide zullen je helpen om spieren op te bouwen, maar wat zijn de verschillen tussen beide?
Gelukkig is productontwikkelaar en voedingsdeskundige Katie Brown van Myprotein hier om de details te ontraadselen, zodat je weet welke van de twee het beste voor jou is.
https://youtu.be/I_OtEViFkhU
Wat is wei?
Wei is een belangrijk bestanddeel van koemelk en is rijk aan eiwitten. We halen de beste stukjes eruit om wei-eiwit te maken. Hier is een betere uitleg van Katie.
"Wei-eiwit is een van de belangrijkste componenten van koemelk, goed voor ongeveer 20% van het eiwitgehalte. Bij het gebruik van melk om kaas te maken, is de vloeistof die zich tijdens het proces van de wrongel scheidt de wei.”Maar hoe verandert die vloeistof in een kracht? Welnu, we filteren, verdampen en sproeidrogen de vloeistof om er een product van te maken dat klanten kunnen gebruiken.
Wei-eiwit bevat ook alle negen essentiële aminozuren. Ze zijn essentieel omdat we ze nodig hebben om ons lichaam te laten functioneren, maar we moeten ze uit voedselbronnen halen omdat we ze niet zelf kunnen maken. Dit maakt whey eiwit tot een compleet eiwit. Het sterke aminozuurprofiel helpt de spiereiwitsynthese te stimuleren, het proces van spiergroei en -herstel.
Whey concentraat vs. whey isolaat
Dit is waar dingen verwarrend kunnen worden. Wei-eiwit is er in twee vormen: concentraat en isolaat. Een favoriet van de klant, Impact Whey Protein is whey concentraat. Het wordt gemaakt door vloeibare wei door een filter te duwen en te drogen.
Wei-isolaat doorloopt een proces dat crossflow-microfiltratie wordt genoemd, wat volgens Katie een "strenger filtratieproces is dat ervoor zorgt dat het eiwit wordt gescheiden van vet en lactose".
Naast verschillen in het filtratieproces hebben ze ook een iets andere voedingswaarde.
Eiwit
Whey concentraat heeft een eiwitgehalte van 80%, terwijl whey isolaat door de extra filtering een iets hoger eiwitgehalte heeft van 90%.
Vet
Wei-isolaat heeft ook een lager vetgehalte dankzij het filtratieproces, waardoor het ideaal is voor iedereen die het vetgehalte in zijn dieet wil verminderen.
Lactose
Vanwege het rigoureuzere filtratieproces van whey isolaat, dat het vet en lactose van het eiwit scheidt, is whey isolaat meer geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.
Katie zegt dat de absorptiesnelheid van whey-isolaat en whey-concentraat vrijwel hetzelfde is, dus je zult van beide de spieropbouwende voordelen plukken.
Moet ik kiezen voor whey isolaat?
Whey isolaat is ideaal voor iedereen die een eiwit van hoge kwaliteit wil met een laag vet- en caloriegehalte. Vanwege de extra verwerking die nodig is om whey isolaat te maken, is het echter iets duurder dan concentraat.
Moet ik whey concentraat kiezen?
Als je op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke manier om je dagelijkse eiwitinname te verhogen, dan is whey concentraat een goede keuze. Het heeft een iets hoger vetgehalte dan isolaat, maar het is nog steeds 80% eiwit en iets goedkoper.
Bericht om mee naar huis te nemen
Zowel whey isolaat als whey concentraat zijn goede keuzes als het om eiwitten gaat. Beide bieden meer dan 20 g eiwit per portie, zijn verkrijgbaar in tal van heerlijke smaken en bevatten alle negen essentiële aminozuren. De belangrijkste verschillen zitten in het eiwit-, vet- en lactosegehalte. Dus denk na over wat belangrijk is voor jouw doelen, en wij zullen je het eiwit leveren.
LEES DIT OOK: