N-acetylcysteïne (NAC) is de supplementvorm van het semi-essentiële aminozuur cysteïne. In dit artikel leggen we uit wat NAC is, wat de voordelen zijn en of er bijwerkingen kunnen zijn aan het gebruik van NAC.
Spring naar:
- Wat zijn NAC-supplementen?
- Wat zijn de voordelen van NAC-supplementen?
- Bijwerkingen van NAC-supplementen
Wat zijn NAC-supplementen?
NAC is de supplementvorm cysteïne. Cysteïne is een voorwaardelijk essentieel aminozuur, wat betekent dat het lichaam het uit andere aminozuren kan aanmaken. Zolang onze inname van methionine en serine (beide essentiële aminozuren) hoog genoeg is, zou cysteïne geen probleem moeten zijn.
Cysteïne is te vinden in veel eiwitrijke voedingsmiddelen. Kip, yoghurt, kaas, eieren, zonnebloempitten en peulvruchten zijn allemaal goede voedingsbronnen van cysteïne.
NAC, de supplementvorm van cysteïne, werkt als een voorloper van glutathion, een antioxidant die het lichaam kan helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
Vrije radicalen zijn onstabiele atomen die cellen kunnen afbreken en beschadigen. Antioxidanten (zoals glutathion) neutraliseren vrije radicalen.
Wat zijn de voordelen van NAC-supplementen?
NAC verhoogt het cysteïnegehalte van het lichaam en helpt bij de aanmaak van glutathion, een antioxidant die naast glutamine en glycine door cysteïne wordt geproduceerd.
Glutathion is een van de belangrijkste antioxidanten van het lichaam en helpt cellulaire schade te bestrijden door vrije radicalen af te breken. Naast twee andere aminozuren - glutamine en glycine - helpt cysteïne bij het maken en aanvullen van glutathion.
Bijwerkingen van NAC-supplementen
NAC wordt over het algemeen als veilig beschouwd als het op de juiste manier wordt gebruikt. Maar sommige mensen hebben bijwerkingen ervaren, waaronder:
- Misselijkheid
- Braken
- Buikpijn
- Diarree
Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn onder meer een loopneus, slaperigheid en koorts.
Bericht om mee naar huis te nemen
Cysteïne is een semi-essentieel aminozuur dat te vinden is in veel eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, kalkoen, yoghurt, kaas, eieren, zonnebloempitten en peulvruchten. NAC-supplementen zijn een goede manier om ervoor te zorgen dat je voldoende cysteïne binnenkrijgt, maar je moet voorzichtig zijn als je het in hoge doseringen gebruikt. Het consumeren van voldoende cysteïne en NAC is om veel gezondheidsredenen belangrijk, waaronder de productie van het antioxidant glutathion.
LEES DIT OOK:
- Cascella R, Evangelisti E, Zampagni M, Becatti M, D’Adamio G, Goti A, Liguri G, Fiorillo C, Cecchi C. S-linolenoyl glutathione intake extends life-span and stress resistance via Sir-2.1 upregulation in Caenorhabditis elegans. Free Radic Biol Med. 2014 Aug;73:127-35. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2014.05.004. Epub 2014 May 15. PMID: 24835770.
- Shackebaei D, King N, Shukla B, Suleiman MS. Mechanisms underlying the cardioprotective effect of L-cysteine. Mol Cell Biochem. 2005 Sep;277(1-2):27-31. doi: 10.1007/s11010-005-4817-y. PMID: 16132711. – check this reference – does it prevent oxidative stress?
- Sansone A, Sansone L. Getting a Knack for NAC: N-Acetyl-Cysteine. Innov Clin Neurosci. 2011 Jan;8(1):10-14.
Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.
Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.
Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.
Lees hier meer over de ervaring van Claire.