Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Wat is trans-resveratrol? | Voordelen, bijwerkingen, dosering

Wat is trans-resveratrol? | Voordelen, bijwerkingen, dosering
Claire Muszalski
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Resveratrol is dé reden achter het idee dat het drinken van rode wijn positief kan zijn voor je gezondheid.

Deze polyfenolverbinding die in de schil van druiven wordt aangetroffen, heeft de wetenschappelijke wereld op zijn kop gezet, aangezien onderzoekers van de universiteit van Harvard hebben aangetoond dat muizen die met resveratrol werden gevoed, een 25% langere levensverwachting hadden dan vergelijkbare muizen die niet waren blootgesteld aan resveratrol, én niet aan kwamen toen ze een vetrijk en calorierijk dieet kregen (vergeleken met de controlegroep) (1).

Dit artikel onderzoekt het bewijs achter de voordelen van resveratrol en meer specifiek trans-resveratrol, en bespreekt ook enkele van de mogelijke bijwerkingen. Kan resveratrol ouderdom tegengaan?

Spring naar:

wat is trans resveratrol

Polyfenolen

Polyfenolen zijn een specifieke groep plantaardige stoffen waarvan wordt aangenomen dat ze positieve gezondheidsvoordelen hebben. Er zijn ongeveer 8.000 soorten in de natuur, waarvan resveratrol er één is (2).

Deze moleculen worden over het algemeen gevonden in de huid van planten en werken om ze te beschermen tegen omgevingsstress. Door middel van een concept van xenohormese reageren planten op stress door op moleculair niveau te veranderen (zoals de accumulatie van resveratrol in de huid van de plant), wat vervolgens leidt tot inductie van een biologisch gunstige en beschermende reactie bij de dieren die de plant hebben geconsumeerd ( 3-6).

Wat is trans-resveratrol?

Trans-resveratrol is een van de isomeren (molecuulstructuren) van resveratrol, cis-resveratrol is de andere. Simpel gezegd, trans-resveratrol komt voor met hydroxide-atomen aan weerszijden van het molecuul, waar cis-resveratrol de hydroxide-atomen aan dezelfde kant heeft.

Trans-resveratrol wordt geacht de grotere biologische activiteit van de twee isomeren te hebben (7).

Interesse in resveratrol komt gedeeltelijk voort uit de cardioprotectieve effecten van het drinken van rode wijn (8).

Onderzoekers veronderstellen dat een hoger dan gemiddelde wijnconsumptie kan beschermen tegen cardiologische problemen (9), en informeert in het uitgebreide onderzoek naar de componenten van wijn om te ontdekken welke elementen dit beschermende effect hebben.

In 1992 werd resveratrol nader onderzocht en geïdentificeerd als een belangrijk onderdeel van de druivenhuid voor deze functie (10-11).

Sinds deze ontdekking is er verder onderzoek gedaan waaruit blijkt dat resveratrol ook ontstekingsremmende en antioxiderende effecten vertoont; evenals een verbazingwekkend vermogen om de levensduur bij verschillende dieren te verlengen (12).

Wat doet Trans-Resveratrol en wat zijn de voordelen?

De gezondheidsvoordelen van trans-resveratrol zijn divers en via verschillende mechanismen is aangetoond dat deze verbinding celbeschadiging voorkomt en de gezondheid helpt ondersteunen.

1. Trans-Resveratrol als anti-oxidant

Ten eerste is een aantal van de systemische effecten die resveratrol biedt, te danken aan zijn vermogen als antioxidant en ontstekingsremmend middel (16).

Resveratrol heeft bijvoorbeeld het vermogen om activiteit van een sleuteleiwit (PGC-1) te induceren, wat resulteert in meer cellulaire energie (bijvoorbeeld spieren, hersenen, hart) om celbeschadiging te verminderen (17-18).

Met meer mitochondriën die beschikbaar zijn in spieren, kan er meer zuurstof worden afgegeven om oxidatieve fosforylering te bevorderen, wat kan helpen bij het uithoudingsvermogen.

2. Trans-Resveratrol kan helpen bij neuroprotectie

Naast de voordelen voor het cardiovasculaire systeem, heeft resveratrol ook een beschermend effect op het zenuwstelsel.

Voor een aantal degeneratieve neurologische aandoeningen lijkt resveratrol een voordeel te hebben bij het voorkomen van degeneratieve veranderingen.(34)

Trans-Resveratrol beïnvloedt een verscheidenheid aan metabole 'routes' om de schade aan hersenweefsel in de loop van de tijd te verminderen (34).

3. Trans-resveratrol kan anti-verouderingseigenschappen hebben

Een van de meest verbazingwekkende fysiologische mechanismen van resveratrol is waarschijnlijk gerelateerd aan het opmerkelijke effect op het verouderingsproces. Dit mechanisme draait om een ​​aparte groep enzymen, sirtuins genaamd, die vrijkomen in aanwezigheid van resveratrol.

Men denkt dat de belangrijkste functie van deze enzymen het bevorderen van overleving en weerstand tegen stress is (44), en in sommige lagere diervormen (gist, wormen en vliegen) worden de genen die voor sirtuïnes coderen geassocieerd met een langere levensduur (45-47). ). Deze associatie wordt ook gezien bij zoogdieren (7).

Onderzoek naar resveratrol

Een bepaalde studie (12) verdeelde een groep ratten in drie groepen, afhankelijk van het dieet waaraan de groep was toegewezen: controle versus vetrijk dieet versus vetrijk dieet EN resveratrol.

Zoals je mag verwachten, vertoonde de vetrijke dieetgroep een grotere incidentie van ziekte en stierven ze eerder, maar de ratten die resveratrol kregen (naast een vetrijk dieet) leefden net zo lang als de controlegroep.

Ze vertoonden ook verminderde tekenen van chronische ziekte. De toename van de levensduur die wordt waargenomen bij suppletie met resveratrol wordt beschouwd vanwege de krachtige activering van een bepaald gen (dat cruciaal is voor veroudering) genaamd SIRT1 (48). De activering van dit gen beïnvloedt een aantal processen en wordt vooral geactiveerd tijdens perioden van caloriebeperking (schijnbaar als overlevingsmechanisme) (49).

Dit wordt verder ondersteund door onderzoeken die aantonen dat resveratrol de levensduur van een bepaalde vissoort met 59% zou kunnen verlengen met behoud van hersen- en motorische functies tijdens het ouder worden (50).

Hoewel de vraag blijft of deze verbetering van SIRT1 door resveratrol kan worden overgedragen op mensen, blijft het een gebied van grote wetenschappelijke interesse op het gebied van veroudering en ziekte-onderzoek.

wat is trans-resveratrol

Bronnen van trans-resveratrol?

Zoals reeds vermeld, is wijn een veelvoorkomende bron van resveratrol, maar niet alle wijn wordt op dezelfde manier gemaakt.

Rode wijn (bijv. Pinot Noir) heeft een concentratie van resveratrol tot 14 mg per liter (7), terwijl witte wijn minder dan 0,1 mg per liter heeft. Dit geeft het belang van druivenkleur aan bij het kiezen van een bron van deze verbinding.

Zelfs een rode druivensap bevat maar 0,5 mg per liter en een hele druif bevat 3,54 g per gram, wat het belang aangeeft van de concentratie van resveratrol in de schil die wordt geaccentueerd en opgehoopt tijdens het wijnbereidingsproces.

Andere bronnen van resveratrol zijn pinda's (maximaal 1,92 g per gram) en het kruid Japanse duizendknoop met een concentratie van 0,524 mg per gram (13).

De Compounding Pharmacy of America beveelt klinische doses tussen 500-1500 mg per dag aan voor de behandeling van ziekten, maar een gezond persoon heeft waarschijnlijk niet zulke hoge doses nodig. De meeste supplementen zijn verkrijgbaar in doses van rond de 500 mg.

Bijwerkingen en veiligheid

Studies naar de effecten van resveratrol tonen aan dat suppletie zeer veilig is. Een bepaalde studie (52) toonde bijvoorbeeld aan dat 5 g resveratrol per dag geen nadelige effecten vertoonde.

Vergelijkbare resultaten werden gezien in een andere studie (53) die het gebruik van 4 g per dag gedurende een periode van 3 maanden zonder bijwerkingen ondersteunde.

Bericht om mee naar huis te nemen

Toegegeven, het doel van dit artikel is niet om je te overtuigen van het potentieel van resveratrol om je kansen op het eeuwige leven te vergroten.

In plaats daarvan willen we je alleen de potentiële voordelen laten zien die het kan bieden om je cardiovasculaire, metabolische en neurologische gezondheid te bevorderen.

Veelgestelde vragen

Wat is Trans-veratrol?

Trans-veratrol is een van de isomeren van resveratrol, waarvan onderzocht is dat het ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft.

Wat zijn de voordelen van Trans-veratrol?

Van trans-resveratrol is onderzocht dat het een aantal eigenschappen heeft, waaronder ontstekingsremmend, neuroprotectief en anti-aging.

Wat zijn bronnen van trans-veratrol?

Rode wijn, pinda's en Japanse duizendknoop (plant) bevatten allemaal trans-resveratrol.

Wat zijn de bijwerkingen van trans-veratrol?

Er zijn geen nadelige bijwerkingen toegeschreven aan de inname van trans-resveratrol.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

  1. Smoliga, J.M., Bost, J. and Maroon, J.C., Potential Benefits of Resveratrol Supplementation for Optimizing Health and Preventing Chronic Disease. Antiaging Therapeutics, 11.
  2. Rahman I, Biswas SK, Kirkham PA. Regulation of inflammation and redox signaling by dietary polyphenols. Biochemical Pharmacology.2006;72:1439-1452.
  3. Howitz K, Sinclair D. Xenohormesis: Sensing the Chemical Cues of Other Species. Cell.2008;133:387-391.
  4. Howitz, K. T. et al. Small molecule activators of sirtuins extend Saccharomyces cerevisiaelifespan. Nature 425, 191–196 (2003).
  5. Lamming, D. W., Wood, J. G. & Sinclair, D. A. Small molecules that regulate lifespan: evidence for xenohormesis. Mol. Microbiol. 53, 1003–1009 (2004).
  6. Sinclair, D. A. & Howitz, K. T. in Handbook of the Biology of Aging (eds Masoro, E. J. & Austad, S. N.) 63–104 (Elsevier, Boston, 2006
  7. Baur JA, Sinclair DA. Therapeutic potential of resveratrol: the in vivo evidence. Nature Reviews.2006;5:493-506.
  8. Renaud S, deLorgeril M. Wine, alocohol, platelets, and the French paradox for coronary heart disease. Lancet. 1992;339:1523-1526.
  9. Nanji AA, French SW. Alcoholic beverages and coronary heart disease. Atherosclerosis.1986;60:197-198.
  10. Siemann, E. H. & Creasy, L. L. Concentration of the phytoalexin resveratrol in wine. Am. J. Eno. Vitic. 43, 49–52 (1992).
  11. Bielsalski HK. Polyphenols and inflammation: basic interactions. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care. 2007;10:724-728.
  12. Baur JA, Pearson KJ, Price NL, et al. resveratrol improves health and survival of mice on a highcalorie diet. Nature. 2006;444:337-342
  13. Das S, Das DK. Anti-inflammatory responses of resveratrol. Inflammation & Allergy – Drug Targets. 2007;6:168-173.
  14. Jang, M. et al. Cancer chemopreventive activity of resveratrol, a natural product derived from grapes. Science 275, 218–220 (1997).
  15. Bradamante, S., Barenghi, L. & Villa, A. Cardiovascular protective effects of resveratrol.Cardiovasc. Drug Rev. 22, 169–188 (2004).
  16. Robb EL, Page MM, Wiens BE, Stuart JA. Molecular mechanisms of oxidative stress resistance induced by resveratrol: specific and progressive induction of MnSOD. Biochemical and Biophysical Research Communications.2008;367:406-412.
  17. Lagouge M, Argmann C, Gerhart-Hines Z, et al. resveratrol improves mitochondrial function and protects against metabolic disease by activating SIRT1 and PGC-1?. Cell.2006;127:1109-1122.
  18. Houten SM, Auwerx J. PGC-1?: Turbocharing mitochondria. Cell. 2004;119:5-7.
  19. Bost J, Smoliga JM, Bost KM, Maroon JC. Three Months Oral Supplementation of a Unique Polyphenol Mixture Improves
  20. Physical and Neurocognitive Performance Indicators in Sedentary Adults. Paper presented at: American College of Sports Medicine Annual Meeting; May 28-31, 2008; Indianapolis, IN.
  21. Smoliga JM, Bost J, Bost KM, Maroon JC. Three Months Oral Supplementation of a Unique Polyphenol Mixture Improves Physical and Neurocognitive Performance Indicators in Sedentary Adults. Paper presented at: Mid-Atlantic Regional Chapter of the AmericanCollege of Sports Medicine; November 2-3, 2007; Harrisburg, PA
  22. Kramer HF, Goodyear LJ. Exercise, MAPK, and NF-?B signaling in skeletal muscle. Journal of Applied Physiology. 2007;103:388-395.
  23. Schreiber L, McAnulty S, McAnulty L, et al. resveratrol and catechin administration blunts exerciseinduced oxidative stress and cytokine IL-8. Paper presented at: American College of Sports Medicine Annual Meeting; May 28-31, 2008, 2008; Indianapolis, IN.
  24. Elmali, N. et al. Effect of resveratrol in experimental osteoarthritis in rabbits. Inflamm. Res. 54, 158–162 (2005).
  25. Gronbaek, M. et al. Mortality associated with moderate intakes of wine, beer, or spirits. BMJ310, 1165–1169 (1995).
  26. Bohm, M., Rosenkranz, S. & Laufs, U. Alcohol and red wine: impact on cardiovascular risk.Nephrol. Dial. Transplant. 19, 11–16 (2004).
  27. Seigneur, M. et al. Effect of the consumption of alcohol, white wine, and red wine on platelet function and serum lipids. J. Appl. Cardiol. 5, 215–222 (1990).
  28. Demrow, H. S., Slane, P. R. & Folts, J. D. Administration of wine and grape juice inhibits in vivo platelet activity and thrombosis in stenosed canine coronary arteries. Circulation 91, 1182–1188 (1995).
  29. Wang, Z. et al. Dealcoholized red wine containing known amounts of resveratrol suppresses atherosclerosis in hypercholesterolemic rabbits without affecting plasma lipid levels. Int. J. Mol. Med. 16, 533–540 (2005).
  30. Fitzpatrick, D. F., Hirschfield, S. L. & Coffey, R. G. Endothelium-dependent vasorelaxing activity of wine and other grape products. Am. J. Physiol. 265, H774–H778 (1993)
  31. Lekakis, J. et al. Polyphenolic compounds from red grapes acutely improve endothelial function in patients with coronary heart disease. Eur. J. Cardiovasc. Prev. Rehabil. 12, 596–600 (2005).
  32. Szewczuk, L. M., Forti, L., Stivala, L. A. & Penning, T. M. Resveratrol is a peroxidase-mediated inactivator of COX-1 but not COX-2: a mechanistic approach to the design of COX-1 selective agents. J. Biol. Chem. 279, 22727–22737 (2004)
  33. Li, H. F., Chen, S. A. & Wu, S. N. Evidence for the stimulatory effect of resveratrol on Ca2+-activated K+ current in vascular endothelial cells.Cardiovasc. Res. 45, 1035–1045 (2000).
  34. Orallo, F. et al. The possible implication oftransresveratrol in the cardioprotective effects of long-term moderate wine consumption. Mol. Pharmacol. 61, 294–302 (2002).
  35. Anekonda TS. resveratrol – a boon for treating Alzheimer’s disease? Brain Research Reviews.2006;52:316-326.
  36. Anekonda TS. resveratrol – a boon for treating Alzheimer’s disease? Brain Research Reviews. 2006;52:316-326.
    Chen, Y., Tseng, S. H., Lai, H. S. & Chen, W. J. Resveratrol-induced cellular apoptosis and cell cycle arrest in neuroblastoma cells and antitumor effects on neuroblastoma in mice. Surgery 136, 57–66 (2004).
  37. Oshima, M. et al. Suppression of intestinal polyposis in Apc?716 knockout mice by inhibition of cyclooxygenase 2 (COX-2). Cell 87, 803–809 (1996).
  38. Zha, S., Yegnasubramanian, V., Nelson, W. G., Isaacs, W. B. & De Marzo, A. M. Cyclooxygenases in cancer: progress and perspective. Cancer Lett.215, 1–20 (2004).
  39. Khanduja, K. L., Bhardwaj, A. & Kaushik, G. Resveratrol inhibits N-nitrosodiethylamine-induced ornithine decarboxylase and cyclooxygenase in mice. J. Nutr. Sci. Vitaminol. (Tokyo) 50, 61–65 (2004).
  40. Li, Z. G. et al. Suppression of N-nitro somethylbenzylamine (NMBA)-induced esophageal tumorigenesis in F344 rats by resveratrol. Carcinogenesis 23, 1531–1536 (2002).
  41. Aziz, M., Afaq, F. & Ahmad, N. Prevention of ultraviolet-B radiation damage by resveratrol in mouse skin is mediated via modulation in survivin. Photochem. Photobiol. 81, 25–31 (2004).
  42. Kimura, Y. & Okuda, H. Resveratrol isolated from Polygonum cuspidatum root prevents tumor growth and metastasis to lung and tumor-induced neovascularization in Lewis lung carcinoma-bearing mice. J. Nutr. 131, 1844–1849 (2001).
  43. Tseng, S. H. et al. Resveratrol suppresses the angiogenesis and tumor growth of gliomas in rats. Clin. Cancer Res. 10, 2190–2202 (2004).
  44. Aggarwal, B. B. et al. Role of resveratrol in prevention and therapy of cancer: preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 24, 2783–2840(2004).
  45. Guarente, L. & Picard, F. Calorie restriction — the SIR2 connection. Cell 120, 473–482 (2005).
  46. Kaeberlein, M., McVey, M. & Guarente, L. The SIR2/3/4 complex and SIR2 alone promote longevity in Saccharomyces cerevisiae by two different mechanisms. Genes Dev. 13, 2570–2580 (1999).
  47. Tissenbaum, H. A. & Guarente, L. Increased dosage of a sir-2 gene extends lifespan inCaenorhabditis elegans. Nature 410, 227–230 (2001).
  48. Mohar, D. S., & Malik, S. (2012). The Sirtuin System: The Holy Grail of Resveratrol?. Journal of clinical & experimental cardiology, 3(11), 216. https://doi.org/10.4172/2155-9880.1000216
  49. Howitz KT, Bitterman KJ, Cohen HY, et al. Small molecule activators of sirtuins extend Saccharomyces cerevisiae lifespan. Nature.2003;425:191-196.
  50. Sinclair DA. Toward a unified theory of caloric restriction and longevity regulation. Mechanisms of Ageing and Development. 2005;126:987-1002.
  51. Valenzano, D. R. et al. Resveratrol prolongs lifespan and retards the onset of age-related markers in a shortlived vertebrate. Curr. Biol. 16, 296–300 (2006).
  52. Alcendor RR, Gao S, Zhai P, et al. Sirt1 regulates aging and resistance to oxidative stress in the heart. Circulation Research. 2007;100:1512-1521
  53. Boocock DJ, Faust GES, Patel KR, et al. Phase I dose escalation pharmacokinetic study in healthy volunteers of resveratrol, a potential cancer chemoprotective agent. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.2007;16:1246-1252
  54. Smoliga JM, Bost J, Bost KM, Maroon JC. Three Months Oral Supplementation of a Unique Polyphenol Mixture Improves Physical and Neurocognitive Performance Indicators in Sedentary Adults. Paper presented at: Mid-Atlantic Regional Chapter of the American College of Sports Medicine; November 2-3, 2007; Harrisburg, PA.
Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein