Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Wat is Maqui-bessenpoeder? | Voordelen & gebruik

Wat is Maqui-bessenpoeder? | Voordelen & gebruik
Claire Muszalski
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Na de gojibes en acaibes is er een nieuwe superbes die je moet proberen: de Maqui Bes. De inheemse Maqui Bes wordt in overvloed gekweekt diep op het Chileense platteland en het is wetenschappelijk bewezen dat het een antioxidante kracht heeft, om nog maar te zwijgen over het lage calorie- en koolhydratengehalte -deze bessen zijn een no-brainer.

We worden vaak gebombardeerd met termen als antioxidanten, fytochemicaliën, flavanolen en superfoods - maar hoe super zijn deze ingrediënten werkelijk? Er zijn veel gezondheidsclaims, waaronder een die suggereerde dat het je zelfs zou kunnen helpen die vervelende kilo's kwijt te raken, de mysterieuze Macqui zou de droom van een dieter kunnen zijn die uitkomt. Voordat je echter het internet afstruint naar deze bessen, is Maqui alleen verkrijgbaar in poedervorm, omdat er maar één plek op de planeet is waar dit fruit groeit - Patagonië (Chili).

Maqui bessen

De voordelen van Maqui-bessen

Maqui-bessen worden niet gekweekt. De heilige struiken, met hun felpaarse bloemen, groeien alleen in dit deel van de wereld, waar Mapuche-indianen ze al eeuwenlang oogsten. De inboorlingen geloven dat de vruchten erg goed zijn voor het reinigen van de maag wanneer ze aan thee worden toegevoegd - misschien komt hier de vetbestrijding om de hoek kijken?

Met meer dan tweederde van de Europese Unie met overgewicht, is het onze zoektocht om te ontdekken of deze kleine bes de obesitasepidemie al dan niet kan uitbannen. Omdat het fruit slechts een paar weken per jaar in het seizoen is, is er een manier gevonden om hun goedheid op industriële schaal te benutten.

Gevriesdroogd, gemalen en toegevoegd aan elk recept dat je maar kunt bedenken - van ijs tot smoothies (vermijd het koken omdat dit de antioxiderende eigenschappen vermindert), de dieppaarse bes is super veelzijdig. Met het hoogste aantal antioxidanten van Maqui, namelijk anthocyanines met 55.000 op de ORAC-schaal (oxygen Radical Absorbance Capacity) - een van de hoogste ter wereld, is het buitengewoon moeilijk om een ​​betere bes te ontdekken.

Anthocyanen en hun voordelen

Waar zijn anthocyanines goed voor? Het antwoord - onze bloedsuikerregulatie en vetverdeling - de echte vraag is of dit te wijten is aan anthocyanines of een ander aspect van de paarse bes.

Ze zijn aanwezig in tal van groenten en fruit en zijn verantwoordelijk voor de diepe, levendige roodblauwe kleur, zoals bosbessen, aardbeien en bramen. Vermoedelijk onderdrukt dit ingrediënt je eetlust en verhindert het de opname van vet.

Een recente studie heeft aangetoond dat degenen die meer anthocyanines consumeren via hun dieet, een lager lichaamsvet hebben (ongeveer 9%) dan degenen die anthocyanines minimaal consumeren. Je vraagt ​​​​je nu misschien af ​​- hoeveel anthocyanines moesten die personen precies consumeren om dat effect te zien? Slechts twee porties fruit per dag (aardbeien, bramen, bosbessen). Onderzoekers ontdekten echter dat ook dat een glas rode wijn ongeveer 30 mg anthocyanines bevat - maar drink alsjeblieft verantwoord....

Beste manieren om anthocyanines te consumeren

Omdat Maqui-bessen slechts in een deel van de wereld worden geoogst en zo'n kort seizoen hebben, is er weinig onderzoek voorhanden. Ook zijn de bessen moeilijk te verkijgen. Vaak is een poeder-variant de beste optie.

Je kunt echter enkele uitstekende bronnen vinden die voor je deur groeien. Bosbessen, rode biet en rode kool bevatten allemaal anthocyanen. Dit is dan ook een goede manier om op je taille te letten. Maar als je op zoek bent naar een snelle en eenvoudige manier om aan je anthocyanine-inname te komen, voeg het in poedervorm dan toe aan je havermout, smoothie of wees creatief en voeg het ingrediënt toe aan een van onze recepten.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein