Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Wat is Inositol? | Voordelen, Bijwerkingen & Dosering

Wat is Inositol? | Voordelen, Bijwerkingen & Dosering
Claire Muszalski
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Hoewel je waarschijnlijk bekend bent met vele soorten supplementen, staat inositol misschien niet bovenaan die lijst. Deze stof komt echter veel voor in ons lichaam en onze voeding en heeft veel potentiële voordelen met betrekking tot de geestelijke gezondheid en het metabolisme.(1) Het stofje komt in veel voedselbronnen voor, maar vertoont grotere potentiële voordelen voor bepaalde soorten mensen. Lees verder om er achter te komen hoe deze stof nuttig voor jou kan zijn.

Spring naar:

Voordelen inositol

Wat is Inositol?

Inositol is een vitamine-achtige suikeralcohol die veel voorkomt in de weefsels van ons lichaam en in veel voedselbronnen. Hoewel de stof soms een B-vitamine wordt genoemd, is het technisch gezien geen vitamine, omdat onze cellen in staat zijn om zelf voldoende van de stof aan te maken.(2) Het werkt echter wel samen met verschillende B-vitamines (pyridoxine - B6, foliumzuur - B9) en pantotheenzuur - B5).(2)

Samenvatting: Inositol is een eenvoudige koolhydraat die vaak wordt beschouwd als een B-vitamine die vaak wordt aangetroffen in lichaamsweefsels.

Lees hier meer over de voordelen van B-Vitamines...

Wat is Myo-Inositol?

Myo-Inositol is een van de negen mogelijke structurele vormen van inositol.(3) Het is de meest stabiele vorm en wordt meestal gebruikt als supplement door fabrikanten.(3) Het speelt een structurele rol in de membranen rond onze cellen en helpt bij het regelen van welke stoffen en enzymen kunnen in- of uitstromen.(1) Een voorbeeld is de betrokkenheid van de stof bij de 'feel good hormonen' zoals serotonine, dopamine en glutamine - wat zorgt tot de invloed ervan op de hersenen en de mentale gezondheid.(1) Myo-inositol is de vorm die het meest wordt getest voor dit doel.

Samenvatting: Myo-inositol is een van de vormen van de stof die vaak in supplementen wordt gebruikt en kan helpen bepalen wat er in en uit onze cellen kan bewegen.

Voordelen inositol

Gezondheid van metabolisme en hart

Hoewel de rol van inositol voor de mentale gezondheid uitgebreid is onderzocht, zijn enkele minder bekende potentiële voordelen cardiale en metabole effecten.(5) Het kan de opslag van glucose in het lichaam helpen beïnvloeden, vet uit de lever elimineren en hypoglykemie voorkomen.(5)

Een andere vaak onderzochte vorm wordt DCI of D-chiro-inositol genoemd.(4) DCI werkt als een insulinesensibilisator en regelt de werking van insuline tussen onze cellen, vergelijkbaar met het gewone diabetesgeneesmiddel, metformine.(4) Inositol is geclassificeerd als een 'insulinesensibiliserend middel', vanwege de invloed ervan op de communicatie van hormonen in het lichaam.(6)Er is aangetoond dat het een positieve invloed heeft op de regulering van Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS), een hormonale stoornis dat de vruchtbaarheid kan aantasten en de overmatige werking van insuline.(6)

Hart gezondheid

Inositol heeft ook vrije radicalen bestrijdende eigenschappen, die verschillende soorten chronische ziekten kunnen helpen voorkomen. Vrije radicalen ontstaan ​​wanneer zuurstof zich splitst in afzonderlijke atomen maar ongepaarde elektronen hebben. Elektronen moeten worden gekoppeld, dus de atomen (vrije radicalen) zoeken je lichaam naar andere elektronen om een ​​paar te maken. Dit veroorzaakt schade aan cellen, eiwitten en DNA. In combinatie met een betere bloedsuikerspiegel kan het stofje een nog grotere rol spelen bij de gezondheid van het hart als het gaat om de preventie van hypertensie, cholesterol en hartaandoeningen.(5)

Bijwerkingen van Inositol

Vanwege de invloed van de stof op hersenhormonen, is het mogelijk geen geschikt supplement voor degenen die worden behandeld voor psychiatrische stoornissen met andere medicijnen.(1) De rol van de stof bij het metabolisme en de bloedsuikerspiegel kan het ongeschikt maken voor mensen die lijden aan afleveringen van laag bloed suiker, hypoglykemie genoemd.

Voordelen inositol

Aanbevolen dosering van Inositol

De meeste onderzoeken naar de stof voor voordelen voor de geestelijke gezondheid gebruikten doseringen tussen 5 en 18 mg per dag(1). De dosering die werd gebruikt in studies om de insulinegevoeligheid te beïnvloeden, lag op het lagere bereik (tussen 2 en 6 mg per dag), terwijl die voor geestelijke gezondheidsvoordelen meestal tussen 6 en 12 mg per dag lagen.

Hoewel het een natuurlijk voorkomende stof is, wordt het niet gereguleerd door de FDA, maar wordt het beschouwd als "algemeen beschouwd als veilig". Neem contact op met je arts als je overweegt om het stofje als supplement te gebruiken om de beste dosis voor jouw gezondheid te bepalen.

Inositol voedselbronnen

Volgens USDA zijn de grootste voedselbronnen van de stof biologische volle granen, noten, meloen, citrusvruchten, limabonen, rozijnen en kool.(3) Een belangrijke bron van het stofje voor baby's is moedermelk, daarom wordt het vaak toegevoegd aan babyvoeding.(3) Koemelk bevat ook wat de stof, maar slechts1/3 van de hoeveelheid menselijke moedermelk. Als je je zorgen maakt over mogelijke bijwerkingen van inositolsupplementen, begin dan met het verhogen van de hoeveelheid inositolrijk voedsel in je dieet.

Bericht om mee naar huis te nemen

Inositol is een suikeralcohol met verschillende effecten op de hormonen die onze hersenen en metabolisme beïnvloeden, en verdient zijn reputatie als een "pseudo-vitamine". De voordelen van het stofje, in de vorm van myo-inositol of CDI, kunnen van invloed zijn op mensen met geestelijke gezondheidsproblemen en mensen die worstelen met gevoeligheid voor insuline. Een goed uitgebalanceerd dieet dat veel van de stof of inositol-supplementen bevat, kan je helpen de voordelen van deze krachtige stof te ervaren.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein