Wat is anthocyanine? | Gezondheidsvoordelen, bijwerkingen en dosering

Heb je je ooit afgevraagd hoe bessen hun gevarieerde en heldere kleuren krijgen? Het antwoord zit 'm allemaal in het pigment dat in de 'huid' ligt!
Deze rijkelijk verzamelde cellen in de schil van bessen die de schil hun heldere kleuren geven, zijn de thuisbasis voor een verscheidenheid aan biologische verbindingen. Een daarvan is een specifieke flavonoïde, die we hier zullen bespreken met zijn vele gezondheidsvoordelen.
Flavonoïden (of bioflavonoïden) zijn een groep moleculen die worden aangemaakt tijdens het metabolisme van planten. In feite zijn er 6000 verschillende soorten van deze metabolieten (1). Er worden een aantal verschillende gezondheidsvoordelen toegeschreven aan deze moleculen, waaronder antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Hier wordt een specifiek lid van deze groep onderzocht, een die zelfs als de belangrijkste van de flavonoïden wordt beschouwd (2); en degene die de belangrijkste structuur van het pigment in fruit vormt: anthocyanine. In dit artikel wordt anthocyanine besproken en hoe het je gezondheid en prestaties kan verbeteren.

Wat is anthocyanine?
In werkelijkheid is anthocyanine vergelijkbaar met, maar niet echt, een flavonoïde. In plaats daarvan maakt het deel uit van de flavonoïde groep van fytochemicaliën (natuurlijk voorkomende chemicaliën in planten). Er zijn in totaal ongeveer 17 anthocyanidinen, waarvan zes (cyanidine, delphinidine, petunidin, peonidine, pelargonidine en malvidine) het belangrijkst zijn voor de mens (3-4).
Ze komen van nature voor in een verscheidenheid aan groenten en fruit, maar zijn vooral geconcentreerd in een aantal bessen (bijv. aardbei, kers, framboos, bosbes). De anthocyanidinen bestaan als het pigment dat bessen hun kleur geeft (5-6); en als zodanig worden ze normaal gesproken door de meeste mensen voldoende geconsumeerd (7-8).
Van oudsher zijn ze gebruikt voor remedies van een groot aantal ziekten, waaronder hoge bloeddruk, gezichtsstoornissen en infecties om er maar een paar te noemen (10). Als zodanig groeit hun reputatie als een supersupplement. Orale consumptie van anthocyanine in fruit, extracten of supplementen is effectief gebleken bij het voorkomen of behandelen van dergelijke ziekten (11-13). .
Hoe werken anthocyanines?
Anti-oxidant
Oxidatieve stress is een toestand waarin de hoeveelheden vrije radicalen (reactieve zuurstofsoorten) groter zijn dan de capaciteit van antioxidanten (verbindingen die oxidatie door vrije radicalen vertragen of remmen). Deze onbalans leidt tot oxidatie van eiwitten, lipiden en zelfs DNA (14). De mate van antioxiderende activiteit van anthocyanines is algemeen bevestigd (15-18).
Het vermogen van anthocyanines om reactieve zuurstofsoorten tegen te gaan verschilt echter van type tot type en is volledig afhankelijk van de chemische structuur van elke verbinding (19). Elk type anthocyanine kan anders reageren op een ander type vrije radicalen, wat soms tot verschillende onderzoeksresultaten leidt.
Helaas worden sommige van de positieve experimentele (in vitro) onderzoeken die een hoge antioxidantcapaciteit aantonen (20-23) niet volledig ondersteund door proeven met menselijke voeding (24).
Het is echter mogelijk dat zeer lage concentraties anthocyanines ook celsignalering en andere biologische processen moduleren door niet-antioxidante mechanismen, wat de moeilijkheid kan verklaren bij het observeren van antioxiderende effecten in proeven bij mensen.
Ontstekingsremmend
Studies hebben ook aangetoond dat anthocyanines een ontstekingsremmende rol kunnen spelen via een aantal cellulaire mechanismen (5). Anthocyanines remmen de biologische activiteit van sommige pro-inflammatoire eiwitten, cytokinen genaamd, door specifieke cellulaire signaalroutes te onderdrukken (20,25).
Ze kunnen bijvoorbeeld werken om het pro-inflammatoire enzym cyclo-oxygenase-2 (COX-2) te remmen, dat vaak verantwoordelijk is voor pijn (26-27). In werkelijkheid is het de gecombineerde antioxiderende en ontstekingsremmende cellulaire activiteit die het klinische gebruik van anthocyanine bij de behandeling van ziekten vergemakkelijkt.
Anthocyaan | Gezondheidsvoordelen?
Hoewel sommige onderzoeken enpublicaties zich uitsluitend concentreren op de antioxiderende en ontstekingsremmende voordelen van anthocyanine, blijkt uit het onderzoek dat andere mechanismen mogelijk net zo verantwoordelijk zijn voor de beschreven gezondheidsvoordelen (13,28-30).
Sommige van deze aanvullende biologische effecten omvatten bescherming tegen:
- Reacties die DNA afbreken
- Hormoonafhankelijke ziekteontwikkeling (oestrogeenactiviteit)
- Lipidenperoxidatie (afbraak van lipiden)
- Breekbaarheid van capillaire bloedvaten (12,33-36)
Het is de combinatie van deze mechanismen die ervoor zorgt dat arthocyaninen gunstig zijn in zoveel ziektetoestanden. Hieronder zullen we enkele van de specifieke gezondheidsproblemen onderzoeken waarbij anthocyanines als nuttig werden beschouwd.
Zicht
De helderheid van het gezichtsvermogen, of hoe goed gedefinieerd je een beeld kunt zien (gezichtsscherpte), kan worden verbeterd door toediening van anthocyanine (37). Dit is echter niet het enige deel van het gezichtsvermogen dat kan worden verbeterd. Het vermogen om in het donker te zien (nachtzicht) wordt ook verbeterd door de voorziening van anthocyanine (37).
Gewichtsverlies
Interessant is dat onderzoekers ook een verband hebben gesuggereerd tussen anthocyanines en gewichtsverlies (13). Deze studie gaf muizen een vetrijk dieet in combinatie met anthocyanines. Hun resultaten vonden een effectieve remming van het lichaamsgewicht en de toename van vet (vetweefsel).
Ze zagen ook de preventie van een aantal stofwisselingsziektefactoren, waaronder hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel) en hyperinsulinemie. Dit levert bewijs voor de rol van anthocyanines bij de behandeling van obesitas en metabool syndroom.
Cognitieve functie
Een laatste gezondheidsgerelateerd voordeel van anthocyanine is de modulatie van het zenuwstelsel om de cognitie en het geheugen te stimuleren, terwijl het helpt om leeftijdsgebonden neurodegeneratie te voorkomen.
Experimenten met muizen tonen zowel een verbeterde cognitieve functie als een vermindering van de peroxidatie van lipiden in hersenweefsels (46). Dit wordt ondersteund door bewijs dat aantoont dat toediening van bosbessenextract met een hoog arthocyaninegehalte leidt tot een effectieve omkering van het neurodegeneratieve geheugen en motorische functies (47).
Anthocyanine en atletische prestaties
De vraag blijft dan, hoe kan arthocyanine zijn verschillende eigenschappen gebruiken om atletische prestaties bij gezonde individuen te ondersteunen?
Van de grotere groep bioflavonoïden is aangetoond dat ze het oxidatieproces in spieren beïnvloeden tijdens uithoudingsoefeningen met als gevolg een toename van het maximale zuurstofverbruik (VO2 max) (48-50). Er is gepostuleerd dat dit te wijten is aan een toename van het aantal mitochondriën in de spiercellen.
Er zijn ook aanwijzingen dat deze verbindingen spierbeschadiging en pijn na inspanning kunnen verminderen, terwijl ze tegelijkertijd de neuromusculaire functie (51-52) en kracht (53) verbeteren.
Maar hoe zit het met Anthocyaan in het bijzonder?
1) Een recente studie van het International Journal of Preventative Medicine onderging een dubbelblinde, gerandomiseerde gecontroleerde studie om het effect van anthocyaninesuppletie op parameters van trainingsprestaties te onderzoeken (2). Deze onderzoekers namen 54 vrouwelijke en mannelijke atleten en vergeleken de inname van 100 mg anthocyanine per dag met 100 mg placebo gedurende een periode van 6 weken.
Gedurende deze periode voerden de proefpersonen 3 keer per week een trainingsregime uit met fietsen en hardlopen met een intensiteit van 60-80% van hun streefhartslag. Hun resultaten laten zien dat de VO2 max significante stijgingen veroorzaakte in de anthocyaninegroep die verder ging dan enige verandering in de placebogroep (p? 0,0001). Dit geeft dus aan dat suppletie met deze specifieke verbinding specifieke voordelen biedt bij training op basis van uithoudingsvermogen!
2) Afzonderlijke diermodelexperimenten ondersteunen deze bevindingen, wat wijst op een verband tussen de consumptie van anthocyaninesupplementen en spiergroei en inspanningscapaciteit.
Een periode van 7 weken van hoge inname bij ratten laat bijvoorbeeld een hoger lichaamsgewicht en spiergroei zien, naast een langere zwemtijd tot vermoeidheid, vergeleken met controles (54). Ook wijzen onderzoeken naar producten met een hoog anthocyaninegehalte (in tegenstelling tot alleen anthocyaninesuppletie) op vergelijkbare lichamelijke voordelen.
3) Studies naar kersen- en bosbessensap (rijk aan anthocyanine) laten gunstige effecten zien op spierbeschadiging en verbeterd herstel na excentrieke oefeningen (55-61). Als alternatief werden Montmorency-kersen (opnieuw hoog in anthocyaninegehalte) onderzocht om hun voordelen op eenzijdige beenoefening veroorzaakte spierbeschadiging en -functie te zien (62). In deze studie van 10 getrainde mannelijke atleten werd een supplement met kersenextract onderzocht.
Elke deelnemer onderging 10 sets van 10 enkele beenverlengingen met 80% van één herhalingsmaximum (1RM) voor en na 2 weken suppletie. Hun resultaten gaven aan dat het maximale vrijwillige krachtherstel sneller was in de groep met hoog anthocyanine-kersenextract, vergeleken met een standaard fruitconcentraat. Een verbetering van het spierherstel laten zien, vooral in het supplement met een hoge concentratie anthocyanine. Er wordt gedacht dat dergelijke spiervoordelen waarschijnlijk te wijten zijn aan de verhoogde antioxidantcapaciteit voor deze atleten (63).
Anthocyaan bijwerkingen
Vanwege de lange geschiedenis van consumptie van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan anthocyanine (bijvoorbeeld verschillende bessen); worden dergelijke flavonoïden over het algemeen als veilig beschouwd en worden door mensen goed verdragen (64).
Een grote analyse van 133 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken onderzocht de veiligheid van flavonoïden (inclusief anthocyanine) en gaf geen aanwijzingen voor nadelige effecten of toxiciteitsproblemen van met name anthocyanine (65).
Het is vermeldenswaard dat flavonoïden als groep problemen kunnen hebben met toxiciteit, afhankelijk van het type, de dosis en de duur van de inname (66) - vooral bij groepen met een hoog risico zoals ouderen (67).
In dit onderzoek werden dergelijke problemen echter niet aangegeven voor anthocyanine.
Dosering van Anthocyaan
De dagelijkse inname van anthocyanine is relatief hoog in de hele bevolking met 500 mg tot 1 g (68).
Voor atletische en gezondheidsgerelateerde voordelen is echter slechts 100 mg extra nodig om de antioxiderende en ontstekingsremmende capaciteit te vergroten (2).
Bericht om mee naar huis te nemen
Zo eindigt ons onderzoek door de ongelooflijke anthocyanineverbinding.
Van, wat van nature een bijproduct is van natuurlijke evolutie, bloeide een verbinding op die de antioxiderende en ontstekingsremmende functie kan stimuleren, terwijl ook de cellulaire signalering wordt gewijzigd om de gezondheid en fysieke prestaties te bevorderen.
Dus of je nu je gezichtsvermogen wilt verbeteren, stappen onderneemt om veroudering en ziekte te voorkomen, of zelfs je uithoudingsvermogen wilt verbeteren, anthocyanine kan het bekijken waard zijn!
Veelgestelde vragen
Wat is anthocyanine?
Anthocyanine is vergelijkbaar met een flavonoïde, die in het verleden werd geconsumeerd als een remedie voor een aantal ziekten zoals hoge bloeddruk, gezichtsstoornissen en infecties.
Wat zijn de voordelen van anthocyanine?
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat de voordelen van anthocyanine de antioxiderende eigenschappen en de ontstekingsremmende rol in een aantal cellulaire mechanismen kunnen omvatten.
Wat zijn de bijwerkingen van anthocyanine?
Anthocyanine wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor inname zonder gezondheidsproblemen, aangezien we een lange geschiedenis hebben van het eten van voedingsmiddelen met een hoog anthocyaninegehalte.
Kan anthocyanine bijdragen aan atletische prestaties?
Er zijn onderzoeken geweest die aantonen dat suppletie met anthocyanine voordelen kan hebben bij training op basis van uithoudingsvermogen en bij spierherstel.
LEES DIT OOK:

Wat is Guarana? Wat zijn de voordelen?

Is Glucomannan goed voor gewichtsverlies?
