Havermout is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Het wordt door vele mensen gegeten als ontbijt. Maar waarom is het zo populair geworden? Is het door de hoeveelheid vezels? De manier waarop het je vult? Of is er een andere reden?
We bespreken in dit artikel wat havermout precies is. Daarnaast gaan we na wat havermout zo bijzonder maakt in je dieet. We bespreken daarvoor alle voordelen van havermout. Lees dus snel verder om alles te weten te komen over havermout en de voordelen die het voor jouw gezondheid kan hebben.
Wat is Havermout?
Havermout is een graan dat wordt bereid uit haverkorrels. Havermout is dus opgebouwd uit de graansoort haver. Van nature is havermout glutenvrij. Dat is gunstig voor mensen die niet goed tegen gluten kunnen. Het kan echter wel zijn dat havermout wordt gemengd met bijvoorbeeld tarwe. De havermout kan hierdoor toch nog gluten bevatten. Kijk dan ook altijd goed op de verpakking om te checken of de havermout echt geheel glutenvrij is. Havermout is daarbij een rijke bron van langzame koolhydraten. Dit alles is erg interessant, maar wat maakt havermout zo bijzonder?
Voordelen van Havermout
Vezels & verzadiging
Elke 100 gram havermout bevat gemiddeld 9 gram aan vezels. Die vezels bestaan voor een groot deel uit Beta-glucanen vezels. Dit zijn oplosbare vezels. Je hebt dus ook niet oplosbare vezels. Oplosbare vezels stimuleren de darmbeweging en hebben hierdoor een goede invloed op de stoelgang. Zijn niet-oplosbare vezels dan slecht voor je? Nee, deze soort vezel heeft een positieve invloed op je spijsvertering. Beta-glucanen, de specifieke vezel in havermout beïnvloed de cholesterolconcentratie. Door het eten van havermout kan je dus je cholesterolgehalte verlagen.
Havermout zorgt ervoor dat je lang vol zit. Zoals eerder vermeld bestaat havermout uit oplosbare vezels. Dit zorgt ervoor dat havermout veel volume bevat. Hierdoor zal je veel havermout kunnen eten zonder al teveel calorieën binnen te krijgen. Daarbij neemt je lichaam de koolhydraten in havermout langzaam op.
Je zult langer profijt hebben van de koolhydraten uit havermout omdat je bloed de energie van de koolhydraten langzaam afneemt. Doordat havermout ervoor zorgt dat je lang vol zit kan het een goed voedingsmiddel zijn om te nemen wanneer je wilt afvallen.
Eiwitten
Havermout bevat eiwitten! Naast al die vezels en koolhydraten kun je per 100 gram gemiddeld zo’n 12 gram eiwit in havermout vinden. En dat eiwitten essentieel zijn voor je spieren weten we natuurlijk allemaal. Havermout wordt dan ook vaak als ontbijt gekozen door ‘bodybuilders’.
Een los bord havermout kan wat smakeloos zijn. Het toevoegen van bijvoorbeeld de Impact whey van je favoriete smaak kan je bordje havermout een stuk lekkerder doen smaken. De whey zal zich makkelijk oplossen in de warme havermout. Hiermee heb je een snel, lekker en erg effectief ontbijt in nog geen 5 minuten. Je kunt natuurlijk ook fruit door je havermout heen gooien. Blauwe bessen zijn hiervoor een goede optie.
Vitamines & antioxidanten
Havermout bevat vitamines en antioxidanten. In havermout zit vitamine B6. Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, maakt het stofje serotonine aan. Dit stofje heeft invloed op je geluksgevoelens. Bovendien versterkt het je zenuwstelsel. Uit serotonine wordt melatonine gemaakt. Dit stofje helpt weer bij het slapen.
Er zitten daarbij veel antioxidanten in havermout, waarvan avenanthramiden een antioxidant is die haast alleen maar in havermout te vinden is. Deze antioxidant kan de bloeddruk verlagen door een verhoging van stikstofoxide. Wat weer zorgt voor een verwijding van de bloedvaten en zo dus een betere doorstroming van het bloed.
Bericht om mee naar huis te nemen
Het eten van havermout heeft dus een hele waslijst aan voordelen voor je gezondheid. Er zijn echter vele soorten havermout in de supermarkt te koop met vele toegevoegde suikers of gluten. Kijk dus erg goed op de verpakking. Zorg dat je een havermout kiest die zo natuurlijk mogelijk is en geen toegevoegde suiker heeft.
LEES DIT OOK:
- Kim SY, S. H. (2006). Biomedical issues of dietary fiber beta-glucan. . J Korean Med Sci.
- Vascular Biology Laboratory, J. M. (sd). Potential health benefits of avenanthramides of oats.