Er zijn maar weinig dingen die de voldoening overtreffen die je krijgt als je eten eet dat je zelf hebt gemaakt - en wat is een betere manier om de dag te beginnen dan met een kopje vers geperst sap à la jezelf?
Of je nu nog niet eerder hebt geprobeerd om je eigen sap te maken vanwege het ontbreken van een goede mixer, of je bent juíst een sapprofessional, maar je haat het om die mixer schoon te maken, deze ideeën zullen je helpen.
Hier lees je hoe je een glas vers vruchtensap maakt zonder dat je een superdure mixer nodig hebt!
Het proces
Begin met het bereiden van de ingrediënten. Dit kan verschillen afhankelijk van het gebruikte voedsel, maar zal over het algemeen het uitzaaien, het verwijderen van de schil en het grof hakken in kleinere stukjes omvatten.
Nu is het tijd om te blenden. Doe alle ingrediënten in een snelle blender en blitz tot een gladde massa.
De volgende stap is waar je de resultaten zult zien. Breng het mengsel over naar een fijne zeef (de gaten moeten fijn zijn om te voorkomen dat de dikkere pulp er doorheen gaat) en gebruik de achterkant van een lepel om het sap in een kom te doen, of gebruik een mousseline-doek om het sap eruit te persen en laat de pulp achter.
... en serveer! Giet het sap in een glas en drink nog dezelfde dag op!
De sappen
Hier zijn drie heerlijke sappen die je vandaag nog kunt maken. Succes!
1. The Classic
Dit is een heerlijke klassieke sinaasappelsap.
Je zal nodig hebben:
- 2 sinaasappels, geschild en in driehoeken gesneden
- 1 limoen, schil en pitjes verwijderd
- 100 ml water
Het is geen geheim dat sinaasappels boordevol vitamine C zitten, maar wist je ook dat deze citrusvrucht een goede bron is van vitamine A, verschillende B-vitamines en calcium? Gecombineerd met limoenen om de zoetheid van de sinaasappel te verminderen, helpt dit sap bij het normale energiemetabolisme om je op weg te helpen met je trainingen.
2. The Wake-Up Call
Stel je een minder intense gembershot voor en dit is wat je krijgt.
Je zal nodig hebben:
- 1 appel, geschild en klokhuis
- Duimvormig stuk gember, geschild
- ½ citroen, geschild en zonder zaadjes
- 100 ml water
Historisch gezien een uiterst zeldzame en gewilde specerij, is gember nu een veel voorkomende specerij in veel huishoudens en werkt het als een natuurlijke ontstekingsremmer. Terwijl het hoge vitamine C-gehalte van de citruscitroen de normale gezondheid van ons immuunsysteem ondersteunt, brengt de smaak de concentratie van de gember in evenwicht en snijdt door de zoete appel.
3. The Indulgent One
De romigheid van de peer en de uitgesproken smaak van de kaneel helpen de scherpte van de veenbessen weg te nemen.
Je zal nodig hebben:
- 1 peer, geschild en klokhuis
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel honing
- 80 g veenbessen,
- ½ appel, geschild en klokhuis
- 100 ml water
Veenbessen worden vaak geassocieerd met een vermindering van ongemak als gevolg van UTI's, maar je realiseert je misschien niet dat deze rode bessen ook veel vitamine C bevatten om je cellen te beschermen tegen schade door antioxidanten. Het toevoegen van natuurlijke honing maakt de scherpte van deze bessen beter verteerbaar als je liever een zoetere smaak hebt, en de kaneel voegt een herfstachtig tintje toe.
De pulp
Als je je afvraagt wat je met de overtollige pulp moet doen, waarom probeer je het dan niet op te warmen en te serveren met een kom hete pap? Of meng de pulp in je volgende batch eiwitpannenkoekjes om ze een fruitige boost te geven!
Bericht om mee naar huis te nemen
Deze snelle en eenvoudige recepten zijn gemakkelijk te repliceren met andere ingrediënten. Als gember niet jouw ding is, waarom ruil je het dan niet in voor een andere exotische specerij die je smaakpapillen prikkelt?
Welke ingrediënten je ook kiest om in een sap te persen, het proces wordt goed beloond met een verfrissende, voedzame drank om je de hele dag door te helpen.