Tijdens het Myprotein's Labs Live-evenement gingen Lucy Davis en Ben Haldon in gesprek met Sioban O'Hagan, Ryan Terry en Lex Griffin om te horen wat intuïtief eten voor hen betekent en hoe het helpt om hun benadering van gezondheid en fitness vorm te geven.
Deze exclusieve sessie was een geweldige kans om te horen van bodybuilders en fitnessinfluencers die intuïtief en bewust eten in hun dagelijkse praktijk integreren.
Spring naar:
- Wat is intuïtief eten?
- Hoe past bodybuilding in intuïtief eten?
- Mindful eten
- Fitness en eten
- Is diëten moeilijk?
https://youtu.be/avxE1hKnRqI
Wat is intuïtief eten?
Het is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt als we het hebben over gezondheid en voeding - maar wat betekent het eigenlijk?
Volgens de National Eating Disorders Association verwijst intuïtief eten naar een niet-diëten die je eetgewoonten nadert. Het gaat erom dat je je lichaam vertrouwt om voedselkeuzes te maken die goed voor je zijn, zonder oordeel of etiketten die zijn opgebouwd door de voedingscultuur.
Het is belangrijk om te onthouden dat intuïtief eten een raamwerk van 10 stappen is en dat je gekwalificeerd moet zijn om erover te spreken. Wanneer Ryan, Lex en Siobhan het hebben over dit eetplan, concentreren ze zich eerder op intuïtief en bewust eten dan op dit specifieke 10-stappenplan.
Hoe past bodybuilding in intuïtief eten?
Ryan Terry is een succesvolle bodybuilder, maar hij behaalt deze resultaten zonder calorieën bij te houden. "Ik ontdekte al vroeg in mijn carrière dat het niet leuk voor me was om zo extreem specifiek te zijn met het tellen van calorieën en het was voor mij een hele klus en zeer eentonig. Dit kan niet 365 dagen per jaar houdbaar zijn. Sommige mensen kunnen dat en sommige mensen niet, en ik was een man die het plezier verloor als het erop aankwam om elke calorie die ik at te tellen."
In plaats van calorieën te tellen wanneer hij op dieet is voor een show, dat is ongeveer 12-16 weken per jaar, weegt Ryan zijn eten, zodat hij grammen kan bijhouden, maar geen calorieën. “Ik ga door met hoe ik me voel in de spiegel, hoe ik in de spiegel kijk, hoe mijn pumps zijn tijdens het trainen, hoe lang de pumps meegaan tijdens het trainen en mijn mentale toestand. Als ik vermoeid ben en al dat soort factoren als ik aan het diëten ben.”
Wanneer Ryan klaar is met zijn voorbereiding, eet hij nog steeds goed, maar hij zal dan wel maaltijden eten met zijn gezin en is niet zo strikt met zijn eten.
Mindful eten
Sioban O'Hagan heeft een 180 gedaan over hoe zij aankijkt tegen mindful eten. Sioban hield zijn eten vroeger heel erg precies bij. Ter voorbereiding op een bodybuildingshow in 2017, leerde Siobhan dol zijn op het bijhouden van calorieën en het hielp haar om droog te worden voordat ze op het podium stapte. "Ik hield ervan om calorieën bij te houden, omdat ik ontdekte dat het me zoveel vrijheid gaf. Ik hield gewoon altijd van Nutella, en ik was niet bereid om het te schrappen. Calorieën tellen heeft echt geholpen om in een calorietekort op de juiste manier droog te worden en op het podium te staan.
Siobhan ontdekte echter dat ze die strikte controle over haar calorieën niet kon handhaven. "Toen ik eenmaal begon te trainen voor prestaties, begon ik CrossFit en Muay Thai te doen, ik besloot gewoon dat het me niet meer kon schelen hoe ik eruit zag, en ik wilde echt naar mijn hongerniveau luisteren in plaats van naar de cijfers te kijken."
Dus hoe veranderde Siobhan haar mentaliteit? “Je kunt niet zomaar uitschakelen. In eerste instantie zou ik nog aan de cijfers denken… Ik denk dat je die kennis altijd in je hoofd hebt.” Ondanks het feit dat ze moeite had om voorbij de cijfers te kijken, besloot Siobhan zich te concentreren op haar hongerniveau.
Haar beste advies is om dingen te proberen en niet te hongerig te worden, omdat ze ontdekte dat dit was toen ze impulsieve beslissingen nam met haar eten. Ze stelt altijd voor om ook niet voorbij het punt van volheid te gaan, om je op een stabiel niveau te houden, zodat je de hele dag door intuïtieve beslissingen kunt nemen.
"Vertragen. Dat is het grote geheim. Ik vertraagde gewoon en dacht 'ja, ik wil de Nutella, maar ik wil ook slank zijn, dus wat wil ik echt?' En soms is dat de Nutella.' Siobhan bevestigt dat er oefening voor nodig is om op dit punt te komen, maar dat het ethos achter mindful eten is om de juiste beslissing voor je lichaam te nemen.
Fitness en eten
Lex Griffin praatte over hoe zijn mening over de eetcultuur is veranderd vanwege zijn intensieve voorbereiding op bodybuilding. In plaats van te leven van kalkoen en water in de aanloop naar de wedstrijd, eet Lex een verscheidenheid aan voedselgroepen.
In plaats van het dieet te kopiëren dat bodybuilders gewoonlijk volgen en zich strikt te houden aan elke laatste calorie, wilde Lex zich concentreren op "de wetenschap achter macro's" en zichzelf een gevarieerd dieet gunnen van alles, van ijs tot fruit.
Lex suggereerde andere diëten die niet echt strikt tellen van calorieën omvatten. "Het waterretentieniveau kan stijgen en dalen, afhankelijk van hoe laat je op een avond klaar bent met eten of hoe vroeg je de vorige avond klaar bent met eten, en dat is waar intermitterend vasten een rol kan spelen." Als je binnen een bepaald tijdsbestek eet, kan je lichaam er consistenter uitzien en kun je je op je gemak voelen met hoe je eruitziet zonder al te veel calorieën te beperken.
Lex suggereert dat focussen op macro's in plaats van calorieën "schuldgevoelens van voedsel kan wegnemen, want als je macro's meet, realiseer je je 'ik kan chocolade eten als ik chocolade wil eten' en je kunt zoveel koolhydraten en zoveel vetten gebruiken en je eet het zonder schuldgevoel, wetende dat het binnen de limiet valt.”
Is diëten moeilijk?
Benji heeft enkele harde feiten over diëten naar buiten gebracht - ongeveer 80% van de mensen herwint het gewicht dat ze door een dieet zijn verloren. Voor eeuwigdurende lijners zal 30-35% van de mensen die een dieet volgen, eeuwigdurende lijners worden en nog eens 20-25% van hen zal een eetstoornis ontwikkelen, wat de grootste doodsoorzaak is in het VK.
Is intuïtief eten een manier om deze cirkel te doorbreken?
Siobhan sprak over haar ervaring met het coachen van vrouwen en suggereerde dat calorieën te tellen kan leiden tot het nemen van intuïtieve beslissingen. Vrouwen hebben de neiging om "in gezond en slecht voedsel te denken, en ik wil dat ze leren om bepaalde voedingsmiddelen te verminderen of op te bouwen voor verschillende redenen in plaats van in goed of slecht voedsel te denken."
Lex suggereerde dat ongeacht welk eetplan je volgt, consistentie het belangrijkste is. “Op deze manier, als je het verprutst, heeft het geen invloed op alles wat je tot dan toe hebt gedaan. Je kunt niet heel snel heel veel aankomen, net zoals je niet echt snel kunt afvallen.”
Bericht om mee naar huis te nemen
Leren luisteren naar je lichaam kan een lange reis zijn, maar uiteindelijk is het iets dat je relatie met eten volledig kan veranderen.
Het is belangrijk om balans en consistentie te onthouden bij het bekijken van je eetgewoonten - duurzaamheid is de sleutel.
BEKIJK DIT OOK: